YouTube-kanaler pressas på pengar av kriminella

YouTube Logo

YouTube-konton tvingas betala stora summor till utpressare; annars riskerar de att förlora sina konton. Det rapporteras bland annat av The Verge som säger att YouTubes egna copyright-regler utnyttjas för att pressa kontoinnehavare på pengar.

Vad händer just nu?

Två innehavare av YouTube-kanaler berättar att en anonym utpressare försöker tvinga dem att betala för att inte deras konton ska stängas ner. Som utpressning används copyright-anmälningar mot kanalerna.

En YouTube-kanal kan få två anmälningar på sig. Om det sker en tredje som godkänns av YouTube stängs kanalen ner. I det ovan nämnda fallet har båda kanalerna fått varsin två anmälningar – och de hotas nu av en tredje om de inte betalar i kryptovalutan bitcoin.

“Once we receive our payment, we will cancel both strikes on your channel. You are free to charge back if we don’t, but we assure you we will. We’ll give you a very short amount of time to make your decision.”

Meddelande skickat till en YouTube-kanal av anonym anmälare

Hur straffas YouTube-kanaler vid en anmälan?

När en kanal anmäls för copyright-brott appliceras en automatisk blockering som gör att inga nya videor kan laddas upp på kanalen. När YouTube sedan granskar anmälan kan det dröja en hel månad innan de frias – eller fälls.

Kanaler som inte laddar upp nya videor kan dessutom straffas av YouTubes algoritmer som flyttar befintliga videor längre bak i sökresultatet. Det gör att antalet tittare minskar, antalet potentiella nya prenumeranter minskar. Och det blir en ond cirkel av det.

Det finns ett större problem med YouTubes granskningar

En stor utmaning för YouTube är att snabba upp processen från att en copyright-anmälan har lämnats in tills att den granskats. Det är ett hårt slag för vilken kanal som helst om den inte kan ladda upp videor på en hel månad.

Dessutom, som i fallet med de båda YouTube-kanalerna som nyligen drabbats, är det svårt att få YouTubes uppmärksamhet när något går fel. I just den här situationen snabbade YouTube upp processen efter att tusentals delade ett Twitter-inlägg om problemet. Alla som inte har den turen drabbas ännu hårdare.

Och som forskaren Annemarie Bridy säger: YouTube har mycket mer att förlora om rättighetsinnehavare blir arga, än att användarna blir det.

Hur fejk-anmäler man YouTube-kanaler anonymt?

Allt som behövs är ett YouTube-konto. Den som vill anmäla en annan kanal skapar en anonym e-postadress som inte används till något annat. När kanalen är skapad skickas en copyright-anmälan till YouTube via de officiella vägarna. Svårare än så är det inte.

YouTube ser så klart allvarligt på den här typen av beteende och avaktiverar snabbt de kanaler som missbrukar anmälningsverktyget. Men vad gör det när personen bara kan skapa en ny e-postadress, en ny kanal, och göra nya anmälningar?

Missbrukar filmbolagen copyright-anmälningar?

Tveklöst är det så. Vi vet sen tidigare att tunga namn som Universal Pictures mer än gärna anmäler kanaler som lägger upp filmtrailers och recenserar filmer.

Även om användandet av materialet från filmbolagen går under ”fair use” så känner sig kanalerna motarbetade av YouTube. Istället för att göra det som är rätt så väljer sajten att gå på rättighetsinnehavarnas sida.

Och i vissa fall har tillverkare anmält videor som kritiserat deras produkter, bara för att ingen ska se negativ kritik som riktas mot dem. Något som inte heller är acceptabelt, men som bland annat drabbade komikern Vic Berger.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.