Därför döljer YouTube rekommenderade videor

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Om du inte har aktiverat historiken för besökta videor på YouTube så kan du inte räkna med att få rekommendationer. Det säger den populära videosajten som nu aktivt blockerar användare från att se rekommendationer.

Det kan finnas flera anledningar till varför rekommenderade videor inte visas när din historik är avstängd. Den officiella från YouTube är att funktionen kräver en historik för att förstå vad du tittat på tidigare, vilket är rimligt.

Utloggade användare ser rekommendationer på YouTube

Samtidigt rapporterar användare som varken är inloggade på ett Google-konto på YouTube, eller har en historik sen tidigare, att de kan se rekommendationer. Vilket gör att YouTubes påstående faller.

Din startsida kan se väldigt annorlunda ut: du kommer att kunna se sökfältet och den vänstra guidemenyn, utan någon ström av rekommenderade videor. Detta gör det möjligt för dig att enklare söka, bläddra i prenumererade kanaler och utforska ämnesflikarna istället.

En outtalad anledning kan vara att YouTube helt enkelt inte vill att du ska stänga av historiken. Det betyder nämligen att de sparar mindre data om dig och din användning, och YouTube (tillsammans med moderbolaget Google) vill att du delar så mycket som möjligt med dem.

Varje ny sträng med information som skickas till YouTube är en potentiell inkomstkälla från dig.

Lästips: YouTube stoppar annonsblockerare

Finns en positiv sida med dolda rekommendationer

Det finns en positiv sak med att inte behöva se YouTubes rekommendationer.

Och det är att du får en renare och mer avskalad startsida som lägger mer fokus på dina prenumerationer.

Dock betyder det också att du riskerar att missa många bra videor som du kanske annars inte hade hittat. Så det är lite av en vinst och förlust på samma gång.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.