Playstation 5 smälter USB-kontakten till sladdanslutna handkontroller

Playstation 5
Foto: Charles Sims, Unsplash

Om du planerar att använda en sladdansluten handkontroll med din PS5:a så ska du tänka om – spelkonsolen kan nämligen smälta (!) plasten inuti USB-kontakten.

Ja, du läste helt rätt. Det är faktiskt möjligt för din spelkonsol att bli så varm kring USB-porten när den används att plastmaterialet i kontakten fördärvas.

Lästips: Då släpps Playstation 5 Pro – nya uppgifter

Professionella gamers fick sina handkontroller förstörda

Flera deltagare i Evo 2023 – en stor turnering för fighthing-spel som Mortal Combat, Street Fighter och Tekken – rapporterar att deras handkontroller förstördes när de anslöts till en Playstation 5.

EVO is proving that PS5 is NOT the answer. Usb ports are melting like craY. @Kyoku236HS usb on his controller melted. This is not isolated. We need to go PC or xbox atleast

Det är inte känt varför USB-kontakterna förstörs på det här sättet. Men det finns några tankar om hur det kan gå till.

Sony Playstation 5 handkontroll USB smält
Så här kan kontakten se ut när den smält i en PS5:a. Foto: Twitter

Enligt webbsajten CNET så kan problemet vara varmluften som kommer ut från spelkonsolen på baksidan.

Det finns bara en USB-kontakt på framsidan vilket betyder att någon måste ansluta sin sladdanslutna handkontroll till den bakre porten när de är fler än en. Och när PS5:an har stått på i många timmar så kan den bli otroligt varm – så pass tydligen att plasten i USB-kontakter kan smälta som smör i solsken.

Lästips: PlayStation 5 Slim kan släppas hösten 2023

Sony har inte kommenterat problemet

Sony har i skrivande stund inte kommenterat uppgifterna om problemet med smältande plastkontakter.

Det saknas just nu tillförlitlig och detaljerad information om händelsen, vilket gör att det är svårt att säga vems fel det är att handkontrollerna gick sönder.

Vi vet exempelvis inte hur de berörda spelkonsolerna placerades (var det fullgod ventilation exempelvis), inte heller vilka handkontroller som användes eller om adaptrar från tredje part var anslutna till spelkonsolerna.

Smältande USB-kontakter är inte ett utbrett problem

Vad vi däremot kan säga är att det inte är ett stort problem. Det finns inga andra uppgifter om att spelare utanför Evo 2023 skulle vara drabbade, åtminstone inte i någon mängd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.