Playstation 5 Pro släpps i november 2024

Playstation 5
Foto: Charles Sims, Unsplash

En ny, kraftfullare Playstation 5-modell kan släppas sent under 2024. Det handlar om Playstation 5 Pro som ser ut att blir ett rejält steg upp för konsolserien.

Playstation 5 Pro ryktas komma i november 2024 med prestanda i klass med ett Radeon RX 7700 XT. Det säger webbsajten Keytogaming som också säger att Sony har arbetat på spelkonsolen sen tidigt 2022.

Playstation 5 Pro har mycket högre prestanda

Den stora säljpunkten (den så kallade USP:en) för Playstation 5 Pro är mycket högre prestanda.

Dagens Playstation 5 har 36 beräkningsenheter, så kallade Compute Units (CU), medan Playstation 5 Pro väntas få 60 beräkningsenheter. Samtidigt ökar bandbredden för grafikminnet från 14 Gbps till 18 Gbps.

Tillsammans bidrar de till att vi får betydligt bättre prestanda för högre bildvisningsfrekvens i 4K-upplösning; kanske till och med möjligheten att spela i 8K.

Bättre på raytracing än Playstation 5

För att göra saken ännu bättre så tror Keytogaming att Playstation 5 Pro har mycket bättre stöd för raytracing tack vare AMD FSR 3-tekniken.

Om det är något som AMD inte är speciellt bra på (jämfört med Nvidia) så är det just raytracing, även kallat strålspårning, så det blir intressant att se hur stor skillnaden är mot dagens Playstation 5.

Det är inte helt fastställt när Sony planerar att släppa Playstation 5 Pro, inte närmare än november förra året. Vi vet inte heller när ett officellt avslöjande kommer. Räkna med någon gång under våren 2024 som tidigast.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.