Rykte: PlayStation 5 Slim släpps hösten 2023

Playstation 5 Slim
Foto: Wyattcoe

Playstation 5 Slim kan släppas redan i år. Sony arbetar även på en Playstation 5 Pro-modell för framtida lansering. Det avslöjar Microsoft via ett domstolsdokument som har blivit publikt.

Priset på den nya spelkonsolen ska vara i nivå med Playstation 5 Digital Edition. Det amerikanska priset är 399 USD, men här i Sverige får du räkna med cirka 6 000 kronor inklusive moms.

Den stora nyheten här är att Sony faktiskt planerar för en ny spelkonsol redan 2023. Vad Slim-modellen bjuder på för nyheter vet vi inte, men av namnet att döma så kan det vara en fysiskt mindre maskin än dagens modeller.

Bättre kylning och optimerad design

En fysiskt mindre Playstation 5 betyder bättre kylning och optimerad design. Det betyder också att modellen (förhoppningsvis) blir mindre påtaglig i vardagsrummet och lättare att ställa undan i exempelvis tv-hyllan.

Det inte fastställt huruvida Playstation 5 Slim har en inbyggd diskläsare eller inte. Men om Sony tänker dra ner på storleken så vore det rimligt att anta en fullt digital modell direkt från start för att hålla mått och pris nere.

Samma domstolsdokument som avslöjar Slim-modellen pekar även på en annan modell som har inbyggd skärm.

Sony har redan presenterat en handhållen enhet med inbyggd skärm och DualShock-liknande kontroller. En modell som inte är en fullfjädrad spelkonsol, utan som strömmar dina spel från en befintlig PS5:a via WiFi i hemmet.

Playstation 5 Pro på gång

En annan modell som lär intressera många är Playstation 5 Pro.

Även den modell nämns i dokumenten från Microsoft, men alla detaljer är oläsliga.

Det finns inga detaljer överhuvudtaget om Pro-modellen, men om vi ska spekulera i några vaga skillnader mot Slim-konsolen så är det främst två saker vi tänker på.

Det första är att Sony troligtvis behåller den fysiskt större designen och att anledningen till det är ny hårdvara på insidan som väntas bli mycket kraftfullare än vad PS5:orna är idag.

Ursprungliga artikeln

Allt här under skrevs den 7 november 2022

Sony kan släppa en ny och förbättrad Playstation 5-modell under hösten 2023. Det ska enligt uppgift röra sig om en Slim-variant som har omarbetad insida och en fysiskt mindre konstruktion. Hela spelkonsolen är helt enkelt tunnare.

Att en Playstation 5 Slim kommer – förr eller senare – inte direkt en högoddsare. Ser vi på tidigare lanseringar i Playstation-serien så introduceras först en grundmodell, därefter en Slim-variant och ibland även en tredje, ännu mer förbättrad modell.

Anledningen till att just Playstation 5 är så stor har med insidan att göra. De enskilda komponenterna som processor, grafikkrets och SSD-kontrollern tar rejält med plats och kräver en rejäl omarbetning för att chassit ska kunna bli mindre.

Lästips: PS5 Pro Controller – professionell handkontroll för Playstation 5

Playstation 5
Gamla Playstation 5 från 2020 är rejält mycket större än vad Playstation 5 Slim väntas vara. Foto: Sony

Playstation 5 Slim har en radikalt omarbetad design

Enligt webbsajten The Leaks så kommer nya Playstation 5 Slim att se väldigt annorlunda ut jämfört med den första modellen, Playstation 5.

Genom att använda en process kallad ”die-shrink” så har komponenterna blivit mindre och strömsnålare. Det gör att det interna utrymmet kan förminskas då de tar mindre plats. Även kylarlösningen kan göras mindre då värmeutvecklingen minskar.

Vi vet sen tidigare att Playstation 5 kan göras rejält mycket tunnare om Sony bara vill det. Kanske inte lika extremt som med det här konceptbygget som visar hur en vattenkylning kan göra spelkonsolen lövtunn (nåja).

Därför vill Sony minska storleken på Playstation 5

Den stora anledningen till att Sony faktiskt vill minska storleken på Playstation 5-konsolen har inte med konsumenternas önskan att få en mindre spelkonsol. Istället vill den japanska speljätten dra ner på materialkostnader och fraktkostnader.

Det säger The Leak som även menar att en mindre spelkonsol är lättare att marknadsföra med tanke på hur stor Playstation 5 faktiskt är.

I skrivande stund finns inga officiella bilder som visar hur nya modellen kommer att se ut. Det vore inte orimligt att tänka sig en design som liknar vad konkurrenten Xbox Series S är idag (nej, inte Xbox Series X).

Sajten säger att Playstation 5 Slim kan få en design som gör att den kan placeras både vertikalt och horisontellt utan att den behöver ett stöd. Det är dock inte bekräftat och kan ändras före presentationen senare under 2023.

Via The Leak

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.