Playstation 5 Slim – så kan den se ut med vattenkylning (video)

playstation 5 slim copper mod diy perks 2022 1

Det har nog inte undgått någon att den normalstora Playstation 5 är rejält stor. Alltså, riktigt stor. Kanske är det inte så konstigt att många hoppas på en ny, förbättrad variant som är lite slimmare.

Och kanske har vi nu fått den första indikationen på hur Sony skulle kunna göra för att dra på åtminstone tjockleken. YouTube-profilen och moddaren DIY Perks har gjort sin egen, specialdesignade Playstation 5 Slim. En inofficiell modell som i grunden bygger på en helt vanligt Playstation 5.

PS5 Pro Controller – professionell handkontroll för Playstation 5

För att få ner storleken så krävs främst bättre kylning. Playstation 5 kan blir ordentligt varm vilket är anledningen till att spelkonsolen är så stor – Sony måste få in så mycket kylningseffekt som det bara går på grund av de varma komponenterna på insidan.

För att kyla en Playstation 5 används normalt kylflänsar och fläktar. Men DIY Perks har en annan, effektivare lösning – nämligen vattenkylning.

15 speltrailers från Sonys State of Play (Playstation)

Det betyder så klart rejält med modifikationer som vanliga användare inte bör försöka sig på. Men för professionalla och tekniskt kunniga som vågar sig på att förstöra sin Playstation 5 så verkar det åtminstone fungerar.

DIY Perks använder ett enormt block av koppar för att leda bort värmen och kunde pressa ner temperaturen till nära hälften av vad originalmodellen klarar. Från 94 grader till fantastiska 52 grader. Det är en minskning med 45 procent!

Det är inte troligt att Sony kommer att göra en liknande lösning, men DIY Perks demonstrerar åtminstone att det är mer än möjligt att dra ner på både storleken och temperaturen – även om det kräver en hel del (minst sagt) modifieringar. För Sony finns en del andra, mer tänkbara lösningar som kan hjälpa dem att få ner storleken.

Bland annat kan speljätten introducera en helt ny kylfläns- och fläktlösning med effektivare värmefördelning, en ny så kallad SoC-krets som är mer energieffektiv och därmed inte blir lika varm, och ett nytt chassi som är bättre på att få ut den varma luften från insidan.

Exakt vad som kommer och när återstår att se, men det är sannolikt att Sony redan arbetar på en ny och reviderad modell som är bättre än vad vi har ståendes på tv-bänken idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.