Slipp captchas med iOS 16, iPad16 & macOS 13 ”Ventura”

captcha traffic lights google 2022

Vi har alla tvingats se dem någon gång när vi ska logga in på en sajt och ingen gillar dem – vi pratar så klart om captchas där man ska matcha olika bilder med trafikljus, berg, tåg, övergångsställen och annat.

Anledningarna till att man använder captchas är flera. Det primära för användaren är att sajten eller tjänsten verifierar att det är en riktig person och inte dator som försöker logga in.


Radera fler appar i din iPhone med iOS 16

För Google handlar det också om att träna så kallad maskininlärning (AI-algoritmer) att förstå vad bilderna innehåller. Vi bidrar alltså till att Google kan hjälpa sina datorer att identifiera föremål i bilder, vilket i längden exempelvis gör det lättare att hitta rätt bild i Google Foto.

Med iOS 16 iOS 16, iPad16 och macOS 13 ”Ventura” så kommer du se betydligt färre av dessa captchas eller i bästa fall inga alls. De nya operativsystemen som släpps hösten 2022 har nämligen en automatisk verifiering som gör att captchas inte behövs.

Huruvida det fungerar med precis alla tjänster och sajter som använder captchas är inte fastställt, men du får nog räkna med att det inte är heltäckande åtminstone till en början.

Här är iPhone-modellerna som får iOS 16

För att använda den automatiska verifieringen av dig som användare så ställer du in funktionen här med iOS 16 & iPadOS 16:

  1. Gå till: Inställningar > Apple-ID > Lösenord och säkerhet
  2. Se till att ”Automatisk verifiering” är påslagen.

Använder du en Mac-dator med Ventura så gör du följande istället:

  1. Gå till Systeminställningar > Apple-ID > Lösenord och säkerhet
  2. Se till att ”Automatisk verifiering” är påslagen.

Svårare än så är det inte!

Google har mer information om captchas och hur de fungerar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.