Annonsblockerare gör YouTube långsammare

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

YouTube fortsätter sitt korståg mot annonsblockerare. Du som försöker kringgå visningen av annonser på den populära videosajten får räkna med att allt går mycket långsammre – och vi vissa fall kanske funktioner inte fungerar överhuvudtaget.

Användare på Reddit har noterat att YouTube laddar mycket snabbare när annonsblockerare i webbläsaren är avstängda. Diskussionerna på sajten har gått flitiga sedan upptäckten och moderatorerna på r/YouTube har aktivt plockat bort inlägg om problemet.

Lästips: YouTubes kamp mot annonsblockerare slår tillbaka

YouTube har arbetat hårt för att övertyga användarna om att antingen kolla på annonser eller betala för YouTube Premium. Ända sedan september 2022 har det pågått en kampanj mot användarna. Vid ett tillfälle provades att visa 11 annonser i rad, något som snabbt drogs tillbaka efter extremkritik i media.

Idag använder videotjänsten ett så kallat strike-system som gradvis ökar begränsningarna för de som använder annonsblockerare.

Mozilla Firefox Brand Logo
Chrome-användare byter till Firefox för att slippa tilläggsbegränsningar.

Ett stort problem för många är att videor har långa sponsorsegment som visas även om man betalar dyrt för YouTube Premium. Du får alltså se reklam oavsett om du betalar eller inte.

Det pågår just nu en bitter kamp mellan annonsblockerna och YouTube. De förstnämnda försöker hitta vägar att kringgå YouTubes detektorer för blockerare, medan YouTube gör allt de kan för att begränsa möjligheterna för tilläggen att existera.

Lästips: Så slipper du betalväggar på nyhetssajter – läs gratis med 6 tips

Google har också lagt sig i problematiken kring annonsblockerare. Genom nya regler för hur många regler tillägg i Google Chrome kan använda vill bolaget minimera möjligheterna för annonsblockerare att fungera. Det har i sin tur lett till att många istället byter till webbläsaren Firefox.

Via AndroidPolice

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.