YouTubes kamp mot annonsblockerare slår tillbaka

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

YouTube har stora problem med användare som inte uppskattar den senaste blockaden mot annonsblockerare. Användare är så irriterade över videotjänstens drag att de lämnar Google Chrome för andra webbläsare.

  • Användarna slår tillbaka mot YouTube efter blockaden mot annonsblockerare
  • Antalet avinstallationer av Chrome ökar kraftigt
  • Många letar efter alternativa webbläsare som fungerar bättre
  • Det finns effektivare annonsblockerare som döljer annonser på YouTube

Problem för användare och YouTube

Under de senaste månaderna har YouTube försökt stoppa annonsblockerare, vilket har fått användare att installera och avinstallera dessa program i rekordstort antal. Trots YouTubes insatser har användare övergått till mer avancerade annonsblockerare som inte påverkas av YouTubes varningar. Enligt en rapport från Wired tog över hundratusentals användare bort sina annonsblockerare i oktober, vilket troligen beror på YouTubes utökade åtgärder.

Microsoft Edge logo 2020
Stor ökning av installationer av webbläsaren Edge.

Reaktionen från annonsblockerare

Enligt Krzysztof Modras från Ghostery, en populär annonsblockerare i Chrome Web Store, har de sett en ökning av installationer och avinstallationer de senaste månaderna. Över 90% av användarna som tog bort tillägget hävdade att det inte fungerade bra på YouTube som skäl. Men de märkte också en 30% ökning av installationer på Microsoft Edge, där användare söker efter alternativ.

AdGuard, en annan annonsblockerare, rapporterar att de normalt sett ser cirka 6 000 avinstallationer per dag på Chrome, men detta ökade till 11 000 per dag mellan den 9:e och slutet av oktober, med en topp på 52 000 den 18:e oktober. Den betalda versionen av tillägget verkade dock vara immuna mot YouTubes åtgärder. Detta ledde till en ökning med upp till 60 000 installationer mellan den 18:e och 27:e oktober.

Användarnas jakt på alternativ

För närvarande leder YouTubes åtgärder människor till att desperat söka efter bättre alternativ. Vissa vänder sig till lösningar som Newpipe, en YouTube-liknande webbplats som kan spela upp videor från plattformen utan annonser.

Industrins experter, som Modras, varnar för att YouTubes försök att stoppa annonsblockerare kan leda till mer sofistikerade blockeringstaktiker, vilket i sin tur kan skapa oavsiktliga säkerhetshål.

Alternativ och framtiden

För dem som söker alternativ fortsätter tillägg som uBlock Origin att fungera på Firefox. Adblock Plus har också gett några förslag om hur man kan kringgå anti-annonsblockeringsväggen. Ett annat alternativ är helt enkelt att betala för YouTube Premium.

Om du tänkte komma lite billigare undan och skaffa YouTube Premium Lite så har vi däremot dåliga nyheter – Premium Lite har lagts ner och fungerar inte längre.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.