YouTube Premium Lite upphör – allt du behöver veta

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

YouTube har skickat ut ett mejl till alla sina prenumeranter av Premium Lite och meddelar att tjänsten stängs ner. Om du har ett pågående abonnemang så kommer din betalning att stoppas automatiskt och din tillsvidareprenumeration övergår till ett vanligt, obetalt konto som visar annonser.

Din månadskostnad ökar med 73 % om du byter till YouTube Premium.

Vad är Premium Lite?

Prenumerationsnivån Premium Lite introducerades av YouTube redan 2021. Den släpptes som en billigare och mindre funktionell variant av YouTube Premium för den som ville ha reklamfritt YouTube, men utan tillgång till YouTube Music.

Premium Lite släpptes initialt i våra nordiska länder, inklusive Sverige, tillsammans med Luxemburg och Nederländerna. Priset var 69 kronor vilket är betydligt lägre än de 119 kronor som den fullfjädrade Premium-versionen kostar.

youtube-music-logo
YouTube lockar med YouTube Music när du betalar för dyra Premium.

När upphör Premium Lite?

Den 26 oktober slutar din prenumeration på Premium Lite att fungera.

Efter det datumet så börjar ditt konto att visa annonser på YouTube. Och du har egentligen bara två val – stå ut med reklamen eller betala dubbelt så mycket för YouTube Premium.

Har du en löpande prenumeration på YouTube Premium Lite så kastar Google in en kostnadsfri startmånad på Premium. Det gäller oavsett om du har varit Premium-prenumerant eller inte tidigare.

Därför stänger YouTube ner Premium Lite

Ditt Premium Lite-medlemskap kommer att avslutas

Vi skriver för att berätta att vi inte längre kommer erbjuda din version av Premium Lite efter den 25 oktober 2023. Vi förstår att det kan vara tråkigt att höra, men vi fortsätter arbeta med andra versioner av Premium Lite och använder feedback från våra användare, kreatörer och partners.

Vi avslutar ditt medlemskap den 25 oktober 2023. Dina Premium Lite-förmåner upphör i slutet av faktureringsperioden och sedan debiteras du inga fler avgifter.

I ett mejl som skickades ut till alla befintliga prenumeranter så skriver YouTube inte någon direkt anledning till varför Premium Lite upphör.

Det finns flera tänkbara anledningar just nu:

  • Premium Lite uppskattades inte av prenumeranterna och gav dålig feedback om prenumerationsnivån
  • Premium Lite var inte lockande nog och har för få prenumeranter
  • Premium Lite har för många prenumeranter och kannibaliserar på intäkterna från dyrare Premium
  • Premium Lite drar inte in tillräckligt med pengar för att hålla storägaren Alphabet glad och nöjd

Vår gissning? Premium Lite är ett populärt alternativ som inte tjänar tillräckligt med pengar åt YouTube, och i förlängningen ägarna Alphabet och Google.

Annonsblockerare på YouTube

Nyheten om att Premium Lite stängs ner kommer bara kort efter uppgifter om att YouTube mycket aggressivt försöker blockera användare från att nyttja annonsblockerare på tjänsten.

Hur mycket kostar YouTube Premium?

  • YouTube Premium kostar 119 kronor per månad för 1 användare
  • YouTube Premium kostar 179 kronor per månad för familjeabonnemang

Det betyder att om du har Premium Lite idag och byter till Premium så ökar din månadskostnad med skyhöga 73 procent!

Visserligen får du YouTube Music på köpet, vilket Lite-varianten inte har, men vad hjälper det om man ändå inte vill lyssna på musik eller betala för det?

Du kan läsa mer om Premium på den officiella webbsajten.

FAQ

När upphör YouTube Premium Lite?

Efter den 25 oktober 2023.

Vad händer med mitt YouTube-konto?

När din prenumeration på Premium Lite löper ut så övergår du till ett vanligt YouTube-konto som börjar visa reklam igen.

Varför läggs YouTube Premium Lite ner?

Det är inte fastställt varför Premium Lite upphör. En tänkbar anledning är att YouTube vill locka över användarna till att betala dubbelt så mycket för YouTube Premium.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.