Mobildata tömmer batteriet på Google Pixel 8

Pixel 8 Pro

Användare av Pixel 8 rapporterar att batteriet töms onaturligt snabbt när de använder mobildata. Det finns även indikationer på att signalstyrkan förloras helt på både vanliga och Pro-modellen.

Tappar 80 % av batterikapaciteten

När WiFi antingen är avstängt eller utom rätthåll för ett nätverk så påverkas batteriet mer. Så pass att vissa användare har noterat går från 100 till 20 procent på bara tre timmar.

Andra säger att de bara får cirka fem timmars användning på en laddning, jämfört med sju timmar med WiFi. Det är en kraftig minskning med 29 procent.

Exakt varför dräneringen sker vet vi inte idag, men troligtvis är det radiomodemet Exynos 5300 som är boven i dramat. Sannolikheten är stor att Android har en bugg som gör att kretsen drar mer ström än nödvändigt i vissa lägen.

Via Android Central


Så löser du problemet

Det finns inte mycket du kan göra innan Google släpper en uppdatering som (förhoppningsvis) löser problemet. Använd WiFi så mycket som möjligt för att minimera riskerna är vårt starkaste råd just nu.

Du kan prova att starta om mobiltelefonen och i värsta fall göra en fabriksåterställning. Men det finns inga bevis eller garantier på att det skulle hjälpa på något sätt.

Att fabriksåterställa telefonen är det farligaste och mest tidsödslande alternativet som du bara ska göra som en sista utväg.

google pixel 6 pixel 6 pro 2021
Äldre mobiltelefoner i Pixel-serien är inte påverkad. Exempelvis Pixel 6a som visas på bilden. Foto: Google

Vår Pixel 8 är INTE påverkad

Det är uppenbart att inte alla enheter där ute är påverkade lika mycket, eller överhuvudtaget egentligen.

Vårt exemplar av Pixel 8 har ingen batteridränering överhuvudtaget på den nivå som många rapporterar med mobildata. Och några signaltapp har vi inte upplevt heller.

Men det finns de som är påverkade, och om du ska köpa en Pixel 8 eller Pixel 8 Pro så gäller det att känna till problematiken så att det inte blir en otrevlig överraskning.

FAQ

Varför tappar Pixel 8 batterikapacitet med mobildata?

Troligtvis är det en bugg i Android som gör att radiomodemet Exynos 5300 använder mer ström än normalt.

Vad gör Google åt problemet?

Google har bekräftat att de känner till problemet och att de kollar på en lösning. Det är inte fastställt just nu vad den lösningen kan vara. Sannolikt är det en uppdatering till Android som släpps med en buggfix.

Min Pixel 8 är drabbad, vad kan jag göra?

Använd WiFi så mycket som möjligt. Prova att starta om mobiltelefonen, växla mellan 4G och 5G, eller i värsta fall gör en fabriksåterställning om batteridräneringen är helt ohanterbart hög. Annars kan du bara vänta på att Google ska släppa en fix.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.