Samsung Galaxy S24 släpps den 17 januari (2024)

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Samsung planerar att släppa Galaxy S24-telefonerna tidigare än någon annan modell i Galaxy-serien. Det säger en ny läcka som menar att den sydkoreanska tillverkaren behöver göra ett snabbt svar på iPhone 15 som släpptes tidigare i september.

Vi vet inte exakt vad Samsung har planerat för Galaxy S24-serien, men klart är att iPhone 15-serien blev en succé för Apple. Och det betyder att pressen ökar på Samsung. Inte minst då mobilmarknaden har varit i ett stadigt fall.

Galaxy S24-serien som visas i januari

Totalt kommer tre mobiltelefoner att visas. Enligt uppgift så handlar det om Galaxy S24, Galaxy S24+ och Galaxy S24 Ultra.

Om den uppgiften stämmer så betyder det att tillverkaren följer lanseringsmönstret från sina tidigare års lanseringar med tre mobiler samt en kompletterande FE-modell några månader senare.

Det är inte fastställt exakt vad mobiltelefonerna innehåller, men det spekuleras i att Samsung tyvärr behåller både egna Exynos-processorerna och Qualcomms kretsar. Det pratas även om en ram av titanlegering i Ultra-modellen.

Andra nyheter är förbättrad prestanda, bättre energieffektivitet och optimerade kameror. Inga konstigheter, det är samma visa varje år.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Galaxy s24 Ultra kan behålla den skarpa designen från S23 Ultra. Foto: Samsung

Snapdragon 8 Gen 3 och Exynos 2400

Samsung har kritiserats hårt för att man använder olika systemkretsar beroende på vart man köper Galaxy S-telefonerna.

Galaxy S23-serien använder Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 som är en mycket kraftfull så kallad SoC-krets. Med nya generationens mobiltelefoner följer nya generationens systemkretsar – och med Galaxy S24 blir det Snapdragon 8 Gen 3 samt Exynos 2400.

Hur tredje generationens Snapdragon 8-krets blir vet vi inte, men Samsung har redan avslöjat siffrorna kring Exynos 2400.

Det blir en mycket kraftfull krets med 30 procent snabbare CPU och 70 procent snabbare GPU än förra generationens krets. Neural Processing Unit-delen för AI och maskininlärning är skyhöga 14.7 snabbare.

Via SamMobile

Inte bara mobiltelefoner

Förutom Galaxy S24-serien så kan Samsung presenterat en helt ny hälsoprodukt som ingen av konkurrenterna har visat hittills – nämligen Galaxy Ring.

Det är en smart ring med inbyggda sensorer som bland annat mäter din puls. Det har ryktats länge att Samsung arbetar på Galaxy Ring och det har bitvis dykt upp nya detaljer som (kanske) avslöjar produkten.

Även om vi får se Galaxy Ring den 17 januari så betyder det inte att Samsung är redo att lansera produkten då. Det pratas nämligen om en tänkbar säljstart först 2025.

Och Samsung är långt ifrån ensamma om att ha en smart ring när den släpps. Även om De närmaste konkurrenterna inte har en så finns andra, mindre aktörer på marknaden. Exempelvis Oura.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.