YouTube ökar priset på Premium i flera länder

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Det låter nästan som ett skämt och ett hån på samma gång, men YouTube passar på att höja priset på Premium samtidigt som Premium Lite går i graven och annonsblockerare aggressivt blockeras.

Google är redan kraftigt kritiserad för sin hantering av annonsblockerare den senaste tiden. Så pass att många byter från Chrome till andra webbläsare i ren frustration. Och nya prishöjningen på Premium lär inte tas emot bättre.

Så mycket höjs priset på YouTube Premium

Höjningen beror på var i världen användaren befinner sig. De som prenumererar från Australien får en riktigt ordentlig höjning. Från 11.99 till 16.99 AUD, motsvarande 42 procent, på Premium för enskilda användare.

Det är förståligt att många användare är ruskigt arga och det är ett stort antal som säger upp sina prenumerationer. Så här säger Grant Hildyard från Australien:

I Australien och jag är klar med det. Jag tänker inte acceptera en prisökning på det viset. Har varit en premiummedlem i flera år. Avslutade bara prenumerationen så fort jag fick e-postmeddelandet. Inte nöjd.

Länderna som påverkas den första rundan är Australien, Argentina, Österrike, Chile, Tyskland, Polen och Turkiet.

Höjningarna sker gradvis, marknad för marknad. De som har en pågående prenumeration kommer att erbjudas möjligheten till lägre kostnad under maximalt tre månader innnan priset går upp.

Via Android Authority

YouTube Premium Lite läggs ner

Prenumerationen Premium Lite fanns bara att skaffa på ett litet antal marknader, inklusive Sverige, men den billigare abonnemangsnivån har nu stängts ner. Det går inte längre att skaffa Premium Lite, utan befintliga prenumeranter hänvisas istället till vanliga och dyrare YouTube Premium.

Målet med Premium Lite har otvivelaktigt varit ett test för att se om YouTube kunde locka över användare till en billigare prenumerationsnivå, och att stänga abonnemangsnivån kommer garanterat göra att många går över till Premium istället. Smart av YouTube, men också riktigt fult när priserna ökar.

Priset kan höjas i Sverige

Även om Sverige inte finns med i den första rundan av höjningar så är risken överhängande att även vi drabbas.

YouTube Premium kostar idag 119 kronor per månad. En skarp ökning från Premium Lite som bara kostade 69 kronor per månad – en prisökning med 73 procent.

Det är inte sannolikt att YouTube ökar priset med 42 procent som i Australien. Det skulle få YouTube Premium att landa på galna 169 kronor per månad. Däremot vore det inte orimligt att vi får en höjning på 10-20 procent, motsvarande upp till 143 kronor per månad.

I skrivnade stund finns inga uppgifter om en höjning i Sverige. Men räkna med att det kommer senare under 2023 eller under 2024.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.