Flipper Zero kan slå ut din iPhone

Refurbished iPhone
Foto: Manuel Iallonardi, Unsplash

Din iPhone kan slås ut av hackerverktyget Flipper Zero. Om telefonen använder iOS 17 är det busenkelt för vem som helst att tvinga enheten till ändlösa omstarter. Och det finns nästan ingen du kan göra för att skydda dig.

Flipper Zero kan knäcka alla iPhones med iOS 17

Att bara ha en Flipper Zero räcker tacksamt nog inte. För att slå ut en iPhone krävs att enheten har en specifik version av basmjukvaran. Förstå då kan den användas för att överbelasta och få en iPhone som kör iOS 17 att krascha.

Vad som sker är att Flipper Zero använder Bluetooth Low Energy för att skicka stora mängder meddelanden till alla kompatibla prylar i närheten. Om det finns en iPhone med iOS 17 inom räckhåll så kraschar den. Den klarar helt enkelt inte anstormningen av alla meddelanden.

Det är inte bara iPhone som är drabbad. Bleeping Computer rapporterade tidigare att även Android-enheter är sårbara för liknande attacker.

Samsung Galaxy-telefoner är drabbade

Exempelvis kan Samsung Galaxy-telefoner störas av en aldrig sinande ström av popup-meddelanden. Android-användare kan skydda sig genom att stänga av aviseringar för dela i närheten-funktionen. Vidare kraschar inte telefonerna när de utsätts för attacken och man kan temporärt stänga av bluetooth för att stoppa pågående attacker.

Om din iPhone använder iOS 17 så är det enda säkra skyddet att stänga av Bluetooth. Det betyder givetvis att du inte kan använda dina AirPods, Apple Watch eller andra Bluetooth-komptibla prylar med mobiltelefonen.

Just nu vet vi inte om Apple har fixat problemet med iOS 17.2. Endast iOS 17 och 17.1 är drabbade. Däremot är inte äldre version påverkade.

Via The Verge och Ars Technica

Flipper Zero

Det här är Flipper Zero

Flipper Zero är ett avancerat multiverktyg för säkerhetstestare och teknikentusiaster. Enheten har stöd för många olika protokoll vilket gör den perfekt för att testa en mängd olika prylar som använder trådlös kommunikation.

Eftersom enheten har mjukvara som baseras på helt öppen källkod, vilket innebär att användare kan modifiera och förbättra den efter behov. Flipper Zero kan läsa och kopiera signaler från RFID, NFC och infraröda källor, vilket gör den till ett kraftfullt verktyg för etisk hacking och hårdvaruforskning.

En fördel med Flipper Zero är att den är mycket mångsidig samtidigt som den är försvinnande liten. Tillräckligt liten för att bäras i fickan och den är en idealisk följeslagare vart du än befinner dig. Dess användarvänliga gränssnitt och Tamagotchi-liknande interaktioner gör den lite rolig och charmig dessutom.

Flipper Zero kan ses som en modern ”schweizisk armékniv” för teknikentusiaster, med inbyggda antenner för Bluetooth, infrarött, låg- och högfrekvent RFID, samt kortdistanssignaler för garageportöppnare och liknande enheter.

Läs mer om Flipper Zero på den officiella webbsajten här.

FAQ

Hur slår Flipper Zero ut min iPhone?

Genom att skicka en överväldigande mängd meddelanden över Bluetooth Low Energy. Mobiltelefonen kan inte hantera datamängden och kraschar, vilket tvingar den att starta om.

Hur skyddar jag min iPhone?

Genom att stänga av Bluetooth via inställningarna i iOS.

Vilka version av iOS är drabbade?

Just nu är det endast iOS 17 och iOS 17.1 som är drabbade. Äldre versioner påverkas inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.