Bedragare vs gamers – Hur du gör för att vinna matchen mot bedragarna

Cybersäkerhetsrisker har blivit ett vanligt problem i en värld där vi lever mer och mer av våra liv digitalt. Inom gamingvärlden har riskerna för bland annat DDoS-attacker, identitetsstöld, skadlig programvara och virus ökat markant de senaste åren. Med ett VPN kan du skydda dig själv från många av riskerna. Men vad är VPN och vad mer kan du göra för att vara säker på nätet? Läs vidare för att se våra tips och råd.

Cybersäkerhet inom gamingvärlden

Antalet cyberattacker relaterade till gaming har ökat i en alarmerande takt, särskilt sedan den stora tillväxten i branschen från tidigt 2000-tal. På två decennier har gamingindustrin gått från att vara värd ett tiotal miljarder dollar till att idag generera hundratals miljarder dollar i intäkter varje år. Denna enorma tillväxt har lockat hackare och andra kriminella och både gamers och spelföretag utsätts ständigt för cyberattacker.

Dessutom har gamingens växande popularitet gjort att fler och fler individer och spelkonton är tillgängliga som potentiella mål för cyberkriminella. Men dessa personer är inte bara ute efter spelarnas lösenord och kortuppgifter. Inom spelvärlden kan värdefulla digitala tillgångar stjälas eller förfalskas. Konton har blivit av med otroligt värdefulla föremål och personuppgifter har stulits och använts för brottsliga syften. Ett mindre, men lika vanligt problem, är hackare som använder skadlig programvara för att få ett överläge mot sina motståndare i spel.

Vilka metoder använder hackare för att skada gamingindustrin?

Hackare och andra cyberkriminella kan använda sig av flera metoder för att skada spelföretag, stjäla uppgifter och manipulera hur ett spel agerar för att enkelt vinna över sina motspelare. Den vanligaste metoden som används är DDoS-attacker som har blivit väldigt vanliga efter att molnteknik har blivit spelindustrins förstahandsval för lagring och hosting.

DDoS-attacker innebär att ett stort antal enheter används för att överbelasta nätverket med oönskad trafik tills servern kraschar. Denna typ av attack har varit särskilt effektiva för att störa tävlingsinriktade spel och turneringar. En annan populär metod för att störa spelsystem är SQL injection och credential stuffing. Hackare utnyttjar sårbarheter inom ett spel för att injicera skadlig kod i systemet och på så sätt förfalska identiteter och manipulera eller avslöja befintlig data i spelets system. Genom att använda denna metod kan hackare få tag i inloggningsuppgifter, kortinformation eller få åtkomst till spelarnas konton.

Ett sätt som används av fuskare är man-in-the-middle (MITM) attacker där hackaren kommer åt kommunikationen mellan spelet och servern genom att placera sig själv mellan de två parterna. Härifrån kan hackaren ändra ett spels regler och ge sig själv en orättvis fördel i spelet. De kan exempelvis undvika eller garantera träffar i skjutspel eller ge sig själva möjligheten att se genom väggar. Denna typ av cyberattack är inte lika farlig som andra metoder men kan leda till en frustrerad spelarbas och göra att ett spel överges och kan leda till enorma förluster för spelföretag.

Hur du gör för att vara säker när du spelar

Hoten mot gamers och spelplattformar ökar ständigt och det är viktigt att du som gamer gör allt du kan för att skydda dig från hackare och andra cyberkriminella när du spelar. Här är några enkla tips som du kan följa för att undvika många av de vanligaste riskerna.

Uppdatera all mjukvara

Se alltid till att ditt operativsystem, spelklienter och antivirus samt säkerhetsprogram har de senaste patcharna och uppdateringarna. Många av de angrepp vi nämnt utnyttjar sårbarheter som snabbt kan åtgärdas med uppdateringar.

Använd starka lösenord och aktivera tvåfaktorsverifiering

Skydda dina spelkonton genom att använda unika och starka lösenord för varje konto. Undvik att använda samma lösenord för flera plattformar, och överväg att använda en lösenordshanterare för att skapa och lagra komplexa lösenord. Se också till att aldrig använda samma lösenord för ditt mailkonto som för dina spelkonton. Använd även tvåfaktorsverifiering på dina spelkonton för ett extra lager av säkerhet.

Undvik att ladda ner filer från okända källor

Ladda aldrig ner filer från okända källor, särskilt inte om de delas i chattrum eller forum. Dessa filer kan dölja skadlig kod som ger hackare tillgång till din dator, ditt nätverk och dina konton.

Genom att följa dessa säkerhetstips kan du öka ditt skydd mot potentiella hot och skapa en tryggare spelupplevelse för dig själv. Ta kontroll över din digitala säkerhet och njut av din gaming utan att behöva oroa dig för hackare. För att skapa ett mer komplett skydd bör du dessutom använda ett VPN när du spelar.

Vad är VPN och varför ska du använda det?

Genom att använda en VPN-tjänst kan du få en extra nivå av digital säkerhet och integritet när du spelar. Men vad är VPN och hur fungerar det?

Virtual Private Network (VPN) är en teknologi som skapar en säker och krypterad anslutning mellan din enhet och internet. En av de främsta anledningarna till att använda ett VPN är att skydda din internettrafik från potentiella hackare och otillåten övervakning. Genom att kryptera dataöverföringen blir det betydligt svårare för obehöriga att avlyssna och stjäla känslig information, såsom lösenord och personliga data. Detta är särskilt viktigt för dig som har värdefulla spelkonton och digitala tillgångar.

VPN-tjänster ger dig också möjligheten att dölja din IP-adress och istället använda en server från en annan plats. Detta gör det ännu svårare för angripare att spåra och identifiera din fysiska plats. Inom gaming kan du använda detta för att undvika regionsspecifika begränsningar och få en mer öppen åtkomst till spel och spelinnehåll.

Ett VPN minskar även risken för DDoS-attacker genom att dölja din riktiga IP-adress. Om hackare inte vet din IP-adress är det betydligt svårare för dem att överbelasta ditt nätverk. Detta är en av de viktigaste uppgifterna som ett VPN har när det kommer till att skydda gamers.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.