Reddit låter okänd AI-aktör använda allt du skapar på sajten

Reddit
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Reddit ger en ännu okänd AI-aktör tillgång till användarskapad information på plattformen. Avtalet mellan bolagen ska vara värt uppåt 60 miljoner dollar årligen, och betyder att allt DU skapar på Reddit kan användas till AI-modeller. Oavsett om du vill det eller inte.

AI tränas på din Reddit-data

Hittills är det okänt vilken aktör det rör sig om. Inte heller vet vi hur användarna reagerar på nyheten. Det är sannolikt inte populärt att en av världens absolut största sajter öppnar portarna till AI-aktörer hur som helst. Samtidigt är det bolagets fulla rätt att göra så om de vill.

Reddit Inc. har skrivit på ett kontrakt som tillåter ett företag att träna sina artificiella intelligensmodeller på innehållet från den sociala medieplattformen, enligt personer bekanta med ärendet, när det närmar sig den potentiella lanseringen av sitt länge väntade börsintroduktion.

OpenAI har tidigare erbjudit sig betala 5 miljoner dollar årligen till nyhetspublicister för åtkomst till information. Reddit får alltså 1 100 % mer än så. Bevisligen har tjänsten extrema mängder data, men är det värt så mycket?

Apple har enligt uppgift nått ut till nyhetssajter med erbjudande om avtal som sträcker sig över flera år. Avtalen kan vara värda så mycket som 50 miljoner dollar. Det säger The New York Times i en artikel här.

Reddit chockhöjde API-priser

Reddit är en tjänst som haft stora PR-problem de senaste åren. Inte minst efter beslutat att i princip kasta ut alla tredjepartsutvecklare genom att chockhöja priset på API-anrop. Något som fick många att klaga högt – men Reddit stod på sig i stormen och gick vinnande ur det hela.

En annan stor nyhet var att Reddit hotade Google att dra sig ur sökmotorn på grund av just AI-aktörer som så kallat ”skrapade” innehåll från sajten. Reddit menade då at de skulle klara sig fint utan sökmotorer som Google och Bing, men i slutändan vågade de aldrig trycka på den knappen.

Exakt vad som händer nu och vilken AI-aktör som får åtkoms till din Reddit-data återstår att se. Mer information följer snarast det finns.

Via Bloomberg, The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.