Apple kastar ut webbappar från iOS & iPadOS i EU

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Apple kastar ut progressiva webbappar från iOS och iPadOS för användare inom EU. Anledningen ska vara den nya EU-lag om digitala marknader som träder i kraft under mars månad.

Fördelen med progressiva webbappar är att webbsajter kan läggas till på startsidan i din mobiltelefon och surfplatta, och användas i en så kallad ”wrapper” på enheten. De blir som fristående appar med egna notiser.

Genom att stänga fönstret för webbappar inom det egna ekosystemet stoppar Apple den möjligheten från och med iOS 17.4. Och de gör det i ren bitterhet över att EU introducerar Digital Markets Act (DMA) i mars 2024.

Den officiella förklaringen är att Apple tycker det är för komplicerat och osäkert att använda webbappar när EU kräver att renderingsmotorer utöver WebKit måste få användas i iOS och iPadOS. En förklaring som inte accepteras av Open Web Advocacy.

Apple har haft 15 år på sig att hitta lösningar

Enligt organisationen har Apple haft många år på sig att öppna sitt ekosystem för andra webbläsare och renderingsmotorer. Hela 15 år faktiskt. Och två år för att lösa eventuell problematik innan DMA träder i kraft. Apple valde att inte göra det bättre för användarna, utan försämrar istället upplevelsen genom att ta bort webbappar helt.

Open Web Advocacy går så långt i sin kritik att de menar att Apple medvetet saboterar webbappar som ett alternativ till appar från App Store.

Det enda vi vet med säkerhet är att Apple inte uppskattar många av de ändringar som iOS 17.4 ger användarna. Inklusive kravet på appbutiker från tredje part.

Mer information om webbappar, iOS 17.4 och hur Apple hanterar de nya EU-lagarna följer inom kort.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.