Google Chrome får AI-verktyg för att skriva texter

google chrome help me write ai illu 2024

Om du använder Google Chrome får du snart ett nytt AI-verktyg som hjälper dig att skriva texter. Med start i USA och för engelska texter går det att både skapa helt nya textstycken och be webbläsaren förfina redan skrivna texter.

Funktionen som heter ”Help me write” introduceras med Chrome 122 som släpptes sent i februari. Den fungerar i Chrome för Windows och Mac, däremot inte på din mobiltelefon (åtminstone inte inte i sin första variant).

AI:n förstår sammanhanget från sajten

Med nya AI-verktyget får du en generativ AI som förstår sammanhanget i dina befintliga texter beroende på vilken sajt du använder för stunden. Exempelvis kan du skriva en kommentar på ett blogginlägg om iPhone 15, och AI:n förstår vad sidan handlar om så att den föreslagna om skrivningen av texten blir optimal för det.

Lästips: Hur fungerar ChatGPT och vad är generativ AI?

Du kan även använda ”Help me write” för att sälja prylar på internet. Gå till din favoritsida för onlineförsäljning, lägg upp din vara och låt AI:n skapa den beskrivande texten. Så länge du lägger in grundläggande information som produktens namn, skick och liknande så kan AI:n förstå vad du vill berätta för eventuella köpare.

Du måste vara inloggad på Google-kontot

För att använda verktyget måste du idag vara inloggad på ditt Google-konto, befinna dig i USA och skriva på engelska när du är vid en dator. Genom att aktivera en så kallad flagga i inställningarna för ”Experimental AI” öppnas tillgången till verktyget.

Det är inte klarlagt när ”Help me write” släpps utanför den amerikanska marknaden. Men klart är åtminstone att Google inte har några planer på att låta den stanna där. Vi hoppas att Chrome får samma funktion för svenska användare inom de närmaste månaderna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.