Apple Vision Pro floppar – säljer få exemplar

Apple Vision Pro

Intresset för superdyra Vision Pro är betydligt lägre än vad Apple hoppats på. Produkten som kostar uppåt 3 500 USD på den amerikanska marknaden attraherar inte ens superfansen, och nu tvingas Apple dra ner på tillverkningen.

Apple behövde åtta år och flera miljarder dollar för att planera, utveckla och tillverka Vision Pro. När AR/VR-headsetet presenterades var intresset från techmarknaden superhögt och Apple stoltserade med stora siffror kring förhandsbokningarna. Uppåt 180 000 enheter förhandsbokades inför lanseringen.

Lästips: Massreturer av Vision Pro – Apple vill veta varför

Initiala hypen kring Vision Pro har lagt sig

Några månader senare verkar det som att den initiala hypen har lagt sig. Antalet planerade demonstrationer av Vision Pro i de fysiska butikerna har stagnerat och de faktiska försäljningarna kan räknas till en handfull den senaste veckan.

Av de som faktiskt köpte en Vision Pro när AR/VR-headsetet gick att förhandsboka var det många som returnerade produkten kort efter att de mottagit den. Anledningen? Flera skäl, men ett stort var att många ville testa och recensera den utan syftet att faktiskt behålla den i slutändan.

Och av de som valde att behålla sitt exemplar är det många som nästan slutat att använda headsetet helt.

Mark Gurman är en Apple-kännare och analytiker som valde att köpa och behålla ett exemplar av Vision Pro. Han säger att headsetet användes friskt de första månaderna, men att han knappt har det på huvudet längre. Maximalt två gånger per vecka, vilket är väldigt lite för en pryl som kostar 38 000 kronor (exklusive moms).

Lästips: Apple Vision Pro ger användare nackbesvär

Apple Vision Pro

Användare klagar på obehag och smärtor med Vision Pro

Anledningen till att Gurman inte använder sin Vision Pro är att det inte är ett praktiskt vardagsverktyg. Att använda headsetet för film och serier kräver mer tid och ansträngning än det är värt tiden. Och det finns ingen riktig höjdarapp som gör att han behåller intresset.

Andra användare har länge klagat över smärtor i nacken, ögonproblem och allmänt obehag efter att ha använt Vision Pro.

Det är inte klart hur Apple ser på framtiden för sitt AR/VR-headset. Vi vet att bolaget tittar på möjligheten till en Vision Lite som har avskalad funktionalitet och en lägre prislapp. Men även en sådan produkt för halva priset (nära 24 000 kronor inklusive moms) blir svår att rättfärdiga. Inte minst med Meta Quest 3 som ett alternativ för mellan 7 000 och 9 000 kronor beroende på modell. Hela 71 procent billigare!

Vision Pro säljs just nu endast på den amerikanska marknaden. Senare under 2024 ska AR/VR-headsetet släppas på fler marknader, bland annat i Kina. Huruvida modellen släpps i Sverige återstår att se.

Via TechSpot och Bloomberg

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.