Apple Vision Pro ger användare nackbesvär

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro ser ut att bli det hetaste och kraftfullaste AR/VR-headsetet som någonsin släppts på marknaden. Det kan också vara en modell som ger användarna nackbesvär efter långvarigt användande.

Ett antal person som använt Vision Pro under en period rapporterar att de fått besvär med nacken. Anledningen ska vara headsetets storlek och vikt.

Med en vikt på ungefär 450 gram fördelat på den främre delen så blir AR/VR-headsetet för tungt för en del användare. Även under kortare perioder. Den stora frågan är hur illa det är i praktiken för Apple och hur bolaget planerar att lösa sitationen.

It currently weighs about a pound, and testing has shown that it can feel too heavy for some users — even in short stretches. Apple is considering addressing this on the first model with an over-the-head strap, but making the hardware lighter is a better long-term solution.

Mark Gurman

Enligt Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman så är Apple medvetna om problemet. Han säger också att den första, initiala lösningen är ett huvudband som avlastar vikten bättre. En mer långtgående lösning är så klart en revision av Vision Pro som väger mindre och har bättre viktfördelning.

Apple Vision Pro
Det stora nackbandet räcker inte för att avlasta den tunga fronten på Vision Pro. Foto: Apple

Så här tänker jag om problemet med Vision Pro

Det borde inte vara omöjligt för Apple att fixa problemet med Vision Pro. Ett bättre huvudband kan vara lösningen som behövs. Det fungerade med Meta Quest 2 som väger 530 gram, så varför inte Vision Pro.

Att sälja ett AR/VR-headset för cirka 38 000 kronor och inte ens få rätt på viktfördelningen är riktigt dåligt. Att användare som köpt headsetet får ont i nacken är helt oförsvarbart.

Min åsikt är att ingen bör köpa Vision Pro. Åtminstone inte någon med normallön. Det är en första generationens överprisad konceptprodukt som visar var Apple har lagt ribban för nya generationens smarta prylar. Det är inte en köpbar produkt. För de flesta åtminstone.

Tips: Läs mer om Vision Pro på Prisjakt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.