Hur länge uppdateras Pixel 8 & Pixel 8 Pro? Här är svaret

Pixel 8 Pro

Google tar ledningen för hur länge ett företaget underhåller sina mobiltelefoner med mjukvaru-uppdateringar. Med Pixel 8 och Pixel 8 Pro får du flera år med fixar till Android än vad Apple har gjort med någon mobiltelefon ur iPhone-serien.

OS-uppgraderingar, fixar & nya funktioner

Exakt vad det innebär rent praktiskt vet vi inte. Hur kan och kommer Google att underhålla upp till sju år gammal hårdvara med ny kod? Vad vi vet är att löftet säger ”sju år med OS-uppgraderingar, säkerhetsfixar, nya funktioner och AI-innovationer”.

Google Pixel 7a
Tyvärr, ”gamla” Pixel 7a omfattas inte av nya uppdateringspolicyn. Foto: Google

Vi tvivlar inte på att Google tänker hålla sitt löfte, men frågan är på vilket sätt och hur mycket som Pixel 8-användarna faktiskt kan vänta sig. Det finns nämligen ett stort hål i löftet.

Och det hålet heter Pixel 8 Pro. Precis, flaggskeppsmodellen i serien. Google har delat upp funktionaliteten i två läger där bara Pixel 8 Pro får alla de roliga sakerna, och frågan är hur mycket det kommer att ske även i framtiden.

Rent tekniskt finns inget som hindrar Google från att ge Pixel 8 och efterföljande grundmodeller bara de mest grundläggande nyheterna och fixarna. Det betyder att alla AI-innovationer och nya funktioner potentiellt bara några Pro-modellerna.

Båda telefonerna använder Tensor G3

Både Pixel 8 och Pixel 8 Pro använder den nya, förbättrade Tensor G3-kretsen. Den är identisk i båda versionerna och rent hårdvarumässigt finns inga hinder för Google att ge samma funktionalitet som systemkretsen hanterar i mjukvaran.

The Verge frågade Google varför vissa mjukvarufunktioner är låsta till Pixel 8 Pro när även Pixel 8 använder Tensor G3. Google gav ett klassiskt icke-svar som bara visar att de vet om kontroversen, men vill inte ta diskussionen med media.

En viktig, särskiljande detalj är att Pro-modellen har 12 GB RAM och den billigare varianten får nöja sig med 8 GB. Det är inte troligt skillnaden rättfärdigar hela skillnaden i funktioner, men kanske de tyngasta. Kanske.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.