Gratisverktyg avslöjar om din lagringsenhet har rätt mängd utrymme

SanDisk Portabel SSD
Foto: pondjup, Unsplash

Det finns ett problem med SSD-diskar och USB-enheter som säljs med extremt överdrivna påståenden om tillgängligt lagringsutrymme. Om du köper dina lagringsenheter från svenska återförsäljare så är i det närmaste garanterat att få vad du betalar för.

Stor risk att bli lurad

Men, om du handlar från AliExpress eller Temu så är risken överhängande att utrymmet som står tryckt på utsidan av enheten inte matchar vad du faktiskt får. Och om du kontrollerar utrymmet i Windows så står det rätt mängd, så hur tar man reda på vad som gäller?

validrive app 2023

Med ett kostnadsfritt verktyg för Windows som heter ”ValiDrive”. Det är utvecklat av Steve Gibson som står bakom ett större antal verktyg som du hittar på hans officiella webbsajt. För att kontroller ValiDrive så att appen faktiskt fungerar så köpte Steve hela 12 lagringsenheter och testade dem själv.

Vad verktyget gör är att läsa antalet faktiska sektorer som är skrivbara. Det betyder att Windows inte kan lura dig genom att läsa en manipulerad kontrollerkrets som programmerats att visa felaktig mängd utrymme.

Så luras säljarna

En tillverkare och säljare av falska lagringsenheter luras genom att påstå en viss lagringsmängd, men i verkligheten så innehåller enheten bra en bråkdel. Normal påstås lagringen vara på 1 TB till 8 TB, men merparten har bara 64 GB lagring.

Kontrollerkretsen i lagringsenheten är hackad och konfigurerad så att Windows rapporterar rätt utrymme. Det betyder att du inte ser i operativsystemet om just din enhet är problematisk.

Faktum är att du kan lagra upp till dina 1 TB … 8 TB utan problem om du vill. Problemet uppstår när du försöker öppna dem. Alla filer är då tomma. De har sparats på ett utrymme som inte existerar. Windows tror att de finns där, men du kan inte läsa filerna.

Det här kan du göra

Undvik att köpa din nästa SSD eller USB-minne från Ali Express, Temu eller någon annan webbsajt som inte är en svensk återförsäljare av respektabla varumärken.

Undvik noname-modeller och förstå när priserna är för låga för vad du får. Ett USB-minne kan inte ha 8 TB lagring och kostar absolut inte 99 kronor, vi lovar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.