Streama The Last of Us – allt om serien på HBO Max

The Last of Us

Äntligen har The Last of Us börjat visas på HBO Max. Den hett efterlängtade serie-adaptionen av tv-spelen har fått ett mycket positivt mottagande med glödande recensioner till det första avsnittet.

Se första avsnittet av The Last of Us här

Det här handlar The Last of Us om

Serien följer det första spelet i serien med samma namn. Vi får följa smugglaren Joel och hans smuggelgods, 14-åriga Ellie. De ger sig ut på en farlig resa i ett apokalyptisk landskap fullt av faror och fiender.

Efter att en infektion som omvandlar människor till mordiska monster har tagit grepp om världen måste Joel och Ellie arbeta tillsammans för att hitta en lösning, ett botemedel, på infektionen.

Första avsnittet är en triumf. Även om det inte finns några garantier tills vi har sett alla avsnitten så känns serien som om den inte bara är använder berättelsen från The Last of Us, utan även förbättrat upplevelsen för tittare oavsett om de är bekanta eller inte med Joel och Ellies äventyr.

Dualshockers.com

Första säsongen täcker hela The Last of Us 1

Enligt seriens skapare Craig Mazin och Neil Druckmann så kommer den första säsongen täcka hela det första spelet, från första till sista minut. Du kan alltså räkna med att spelets upplösning även finns med i serien.

Det betyder också att vi kanske bara får se två säsonger om de använder sig av samma upplägg för andra spelet. Dock är The Last of Us Part 2 längre och täcker fler personers berättelser, så det är inte orimligt att vi får två säsonger på sista spelet.

Lästips: HBO Max: Allt som släpps på filmtjänsten under 2023

the mandalorian pedro pascal michael marais unsplash
Pedro Pascal gör rösten till The Mandaloran och spelar Joel i The Last of Us

Vilka medverkar i serien?

Det är flera tunga namn som är med i serien. Huvudrollen som Joel spelas av Pedro Pascal som gjort succé i Star Wars-serien ”The Mandalorian”. Det är Pedro som får uppgiften att föra Bella Ramsey, som spelar karaktären Ellie, genom ett apokalyptiskt landskap i jaken på huvudbasen till Fireflies.

Ett annat namn som förekommer i The Last of Us är exempelvis Nick Offerman från ”Parks & Recreations). Han axlar rollen som ensamvargen och preppern Bill som, åtminstone i spelet, har en något ansträngd relation till Joel.

Fireflies-ledaren Marlene spelas av Merel Dandrige. Hon gjorde även originalrösten i spelet vilket gör att spelets fans snabbt lär känna igen rösten. Tess spelas av Anna Torv från ”Mindhunter” och Joels bror Tommy spelas av Gabriel Luna.

Vem har skapat / regisserat serien?

Seriens så kallade ”showrunner” är Craig Mazin som gjorde ett fantastiskt jobb med hyllade ”Chernobyl” som också visas på HBO Max.

Visst du? Tv-serien The Last of Us är ett nära samarbete mellan Sony Pictures Television, PlayStation Productions och spelstudion Naughty Dog.

Serien skapades tillsammans med regissören Neil Druckmann och även Ali Abbasi har varit med om att skapa de två sista avsnitten i första säsongen.

Hur många avsnitt har säsong 1?

Totalt visas nio avsnitt av den första säsongen. Här är avsnitten i takt med att de släpps:

  1. Avsnitt 1: When You’re Lost in the Darkness (1 timme och 20 minuter)
  2. Avsnitt 2: Infected
  3. Avsnitt 3: Long, Long Time
  4. Avsnitt 4: Please Hold My Hand
  5. Avsnitt 5:
  6. Avsnitt 6:
  7. Avsnitt 7:
  8. Avsnitt 8:
  9. Avsnitt 9:

Trailern till The Last of Us

The Last of Us har en podcast

Om du har spelat båda spelen och sett serien så kanske du trots det inte fått nog. Då kanske du vill lyssna igenom alla avsnitten i den officiella podcasten också.

Podden heter kort och enkelt ”HBO’s The Last of Us Podcast” och det är ingen mindre än Troy Baker som håller i varje avsnitt. Om det namnet inte säger dig något så gör det inget, men det är röstskådespelaren som spelar Joel i båda spelen.

Visst du? Troy Baker är med i The Last of Us-serien, men som en annan karaktär än Joel. Kan du gissa vem han spelar?

Podcasten följer tv-serien och släpper nya avsnitt i takt med att HBO Max släpper nya avsnitt av serien.

Lästips: Animerade serien Velma kommer till HBO Max – här är första trailern

Spela The Last of Us gratis – ett tag

Sony har släppt spelet som ligger till grund för serien helt gratis på Playstation Store under en kort period.

Dessvärre är det bara en så kallad testversion som fungerar i två timmar – och bara om du har en aktiv prenumeration på Playstation Plus Premium. Den högsta prenumerationsnivån.

Ett ganska dåligt erbjudande alltså, för de flesta, men den som redan betalar dyrt varje månad kan så klart ta chansen att testa The Last of Us Part 1 gratis under några timmar.

Vårt tips? Vänta tills spelet kostar runt 350 kronor och köp det på skiva istället. Du kan se de bästa priserna på Prisjakt här.

Visste du? The Last of Us har stärkt försäljningen av spelet som serien bygger på. Bara på den brittiska marknaden så har The Last of Us Part 1 Remake ökat sin försäljning med 238 % medan föregångaren The Last of Us: Remastered har ökat med 322 %. Läs mer här.

Mer om The Last of Us-serien

Delen här under har spolers till både serien och tv-spelet. Det är i vår mening lättare spoilers som följer handlingen, så du behöver inte vara rädd för att vi ska avslöja något stort i förväg – vi lovar!

Vilka är FEDRA?

FEDRA är en polisiär organisation som ansvarar för säkerheten i de områden där mänskligheten behållit någon form av fotfäste. De är det styrande organet som håller ordning och reda, med ett stort mått av diktaturliknande känsla.

Organisationen håller koll på sina områden med järnhand och tar gärna till med tyranniska metoder för att hålla de människor som bor där i schack. FEDRA drar sig inte för att avrätta de som inte följer reglerna, vilket blir mer än tydligt i tv-seriens första avsnitt.

FEDRA är det enda som finns kvar av den amerikanska regeringen. En gammal rest som sedan länge har börjat förfalla i sin organisation – och hatet mot FEDRA är stort på sina håll.

Organisationen arbetade tidigare för att hålla kontakten mellan de stora karantänzonerna som fanns, men i takt med att zonerna blivit allt mer isolerade så arbetar FEDRA nu oberoende av de andra zonerna.

Vilka är Fireflies?

Fireflies är en motståndsorganisation som ser FEDRA som tyranner. Och det enda de vill är att största FEDRA så att de kan leva fritt och utan förtrycket som de påstår sig leva under.

Fireflies har motarbetat FEDRA under en lång tid, men den militära gruppen har inte rönt några större framgångar, trots att de ställt till rejält med oreda på sina håll.

When you’re lost in the darkness, look for the light.

Fireflies slogan

Det är Fireflies ledare, Marlene, som ger Joel uppdraget att föra Ellie till organisationens huvudkvarter i Salt Lake City. Målet är att flickan ska ta sig hela vägen till St. Mary’s Hospital för att undersökas av de experter som finns där.

Fireflies upphörde att fungera som en enhetlig organisation under ett styre kring 2036. Två år senare slår sig tidigare medlemmar från organsiationen ihop i ett nytt försök att skapa en samlad grupp och de slår läger vid Catalina Island.

Är Ellie infekterad?

Den här delen är hela anledningen till varför handlingen i första spelet har sin gång. Extrem spoiler-varning.

I första avsnittet av The Last of Us får vi veta att Ellie har blivit biten av en infekterad, men att det skedde för tre månader sedan utan att hon själv förvandlades.

När hon testas av en maskin som kan detektera cordyceps-viruset så indikerar den att hon har spår av viruset i kroppen. Det indikerar att hon är immun och därför kan vara den räddare för hela mänskligheten som man letat efter. Hon kan vara lösningen till ett vaccin.

Eftersom hon inte påverkas av viruset så har hon stora fördelar som Joel och Jesse inte har. Hon kan exempelvis vistas i områden där sporer som innehåller cordyceps-viruset finns och där andra måste använda gasmask för att undvika infektion.

Var är Tommy när Joel och Ellie börjar sin resa?

Efter den inledande berättelsen om hur cordyceps-viruset slog ut mänskligheten och Joel tvingas fly med sin dotter och bror Tommy så tappar vi kontakten med brodern.

Han finns inte där när Joel och Jesse träffar Ellie och det enda vi vet är att kontakten med honom är bruten. Varför är han inte i FEDRA-lägret med Joel och varför bröts kontakten?

Vad vi vet är att när FEDRA slog ner på de överlevande med järnhand och skapade sina karantänzoner så lyckades Marlene, ledaren för motståndsrörelsen Fireflies, övertala Tommy om att hjälpa dem. Joel uppskattade inte vägvalet som Tommy gjorde och efter en bitter diskussion (med höga röster) så valde de att gå sina skilda vägar i livet.

Tommy lämnade karantänzonen i Bosten och Joel stannade kvar.

När Joel förstår att Tommy inte längre går att kontakta så tror han att något har hänt brodern. Därför vill han själv lämna Boston och ge sig ut för att hitta honom till varje pris. Det är den händelsen som gör att han kommer i kontakt med Marlene som ger honom uppdraget att ta Ellie till Salt Lake City.

Vilken låt spelar i slutet på första avsnittet?

I slutet på första avsnittet så spelar en låt på en radio och kanske undrar du vad låten heter. Låten heter ”Never Let Me Down Again” och den spelas av Depeche Mode. Låten släpptes 1987 på albumet ”Music for the Masses”.

Vi vet att radion spelar låtar från olika årtal som ett sätt att förmedla information. Låtar från 60-talet betyder att inget nytt har hänt exempelvis. Är låten från 70-talet så har nya prylar kommit in till Bill och Frank (två karaktärer du möter i spelet).

Om låten däremot är från 80-talet så betyder det att problem är på väg. Stora problem.

I en scen från första avsnittet så spelas låten ”Wake Me Up Before You Go-Go” medan Joel sover. En låt som Wham släppte 1984 och som uppenbarligen betyder problem för våra karaktärer, inte minst då Joel får ett mycket oroande ansiktsuttryck när Ellie berättar vilken låt som spelat när han vaknade.

Finns parasitsvampen Cordyceps på riktigt? Svaret är ja

I seriens inledning så varnar en epidemiolog om att parasitsvampar kan ta över människor och den vägen hota vår existens. Varningen i serien kom redan 1963 och när första avsnittet tar fart på allvar så visar det sig att cordyceps fått ett så allvarligt fotfäste att hela mänskligheten hamnar i förfall.

Frågan är då – finns cordyceps på riktigt och kan parasitsvampen påverka människor?

Svaret är – ja. Cordyceps ÄR en parasitsvamp som finns och den sprider sig genom att ta över insekter som myror och andra arter i samma storlek. Svampen tar över insekten helt och kan till och med styra den när djuret har dött. Sporer från svampen sprids med vinden i infektionens slutskede och når på så vis stora områden.

Idag finns inget uppenbart hot från parasitsvampar. De kan inte attackera och ta över människor.

Med det sagt så kan svamparten utvecklas i takt med att klimatförändringarna påverkar vår jord. Och i värsta fall finns risken att människor kan påverkas i viss grad. Dock är det osannolikt att en cordyceps-infektion kan likna den som myrorna upplever.

Läs mer i den här artikeln från hollywoodreporter.com. Observera att det är seriens skapare som intervjuas och hans domedagscitat är lite väl alarmistiska. Det är inte helt osannolikt så för att öka intresset för serien.

Vad är en ”Clicker”?

Andra avsnittet av serien introducerar oss till en varelse som kallas ”Clicker”.

En så kallad clicker är en cordycepsinfekterad människa som haft infektionen i kroppen under många år. De som drabbats genomgår flera olika stadier och clicker-stadiet är steg två där större delen av huvudet inte längre finns kvar.

En clicker kan inte se, men den har extremt bra hörsel och identifierar sina måltavlor enbart genom att lyssna efter dem.

Förutom att ha bra hörsel så är det betydligt svårare att döda en clicker jämfört med en människa som bara haft cordycepsinfektionen en kortare tid. Det krävs flera skott mot huvudet för att eliminera en clicker.

Som om inte det vore nog så är clickers mycket starkare än en vanlig människa och de kan enkelt övermanna ensamma personer om de får chansen.

Vilka är Bill och Frank?

Både Bill och Frank nämns flera gånger i början på The Last of Us, men det är framför allt Bill som får skärmtid i serien. Det är faktiskt också bara Bill som syns i spelet då Frank bara nämns vid namn.

Bill har ett ansträngt förhållande till Joel och Tess. Han är en överlevare som gör allt för att klara sig när världen faller i bitar runt honom. Han är en ensamvarg som älskar fällor och vapen. Och stackars den som råkar ta sig in på hans område.

Om man inte heter Joel eller Tess så klart. Men de klarar sig bara med nöd och näppe, för Bill är extremt paranoid och vill inget hellre än slippa se andra människor.

Frågor och svar om The Last of Us

Finns parasitsvampar på riktigt?

Ja, de finns och cordyceps är en av dem. De påverkar dock bara mindre insekter och kan inte attackera / ta över människor som i serien.

Är tv-serien The Last of Us exakt som spelet?

Nej, det finns skillnader som gör att tv-serien och spelet inte är helt lika, men grundberättelsen har inte ändrats. Bland annat är den inledande händelsen som skildrar vårt första möte med parasitsvampen cordyceps inte alls som spelet.

När har The Last of Us premiär?

Det första avsnittet visades den 16 januari 2023.

Hur många avsnitt har serien?

Första säsongen har totalt nio avsnitt.

Vilka skådespelare är med i serien?

Några av de viktiga nyckelrollerna spelas av Pedro Pascal (Joel), Bella Ramsey (Ellie), Nick Offerman (Bill), Merel Dandrige (Marlene), Anna Torv (Tess), Gabriel Luna (Tommy).

Hur många såg premiären av The Last of Us?

Hela 4,7 miljoner tittare valde att se premiäravsnittet av The Last of Us när serien släpptes den 16 januari 2023. Det betyder att serien är den tredje mest populära någonsin för HBO.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.