Recension: The Covenant (2023)

The Covenant

The Covenant är en spännande krigsfilm från 2023 med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. En indragande film med en rejäl portion våldsamma scener och bitvis ett högt tempo för dig som älskar action.

Om du vill se en lättsam och trevlig familjefilm så är The Covenant inte för dig. Det här är ett dystert drama som belyser den rädsla och förtvivlan som drabbar många stridande i specialförband världen över.

Handlingen i The Covenant

Filmen skildrar kriget i Afghanistan och berättar historien om två män som räddar varandra.

Jake Gyllenhaal spelar den amerikanske armémästaren John Kinley, en plutonledare som är rättvis men strikt i sitt regelbundna temperament. Dar Salim spelar Ahmed, en afghansk mekaniker som blir plutonens senaste tolk. Ahmed var en gång sympatisk mot talibanerna, men vände sig mot dem efter att de dödade hans son. Han arbetar för amerikanerna eftersom han vill ut – ur kriget och ur sitt land.

Filmen är satt i mars 2018, när USA:s 20-åriga engagemang i Afghanistan närmade sig sitt slut. Filmen tar upp frågan om vad USA uppnådde – och inte uppnådde – i Afghanistan. Det finns en medvetenhet i filmen om att kriget i Afghanistan, liksom Vietnam, var en förlorad kamp.

Efter att ha räddat varandra och undkommit fienden, återvänder Kinley till USA, men han kan inte leva med sig själv och bestämmer sig för att återvända till kriget för att rädda sin kamrat Ahmed, som har gått under jorden och vars liv är i fara. Filmen är en skildring av lojalitet, överlevnad och de mänskliga kostnaderna av krig.

Filmtips: 10 spännande filmer på Skyshowtime som du inte får missa

Så bra är The Covenant

IMDb

IMDb rating: 7,5 av 10

Rotten Tomatoes

Tomatometer: 84 %
Audiense score: 98%

Guy Ritchies krigsfilm ”The Covenant” sätter Jake Gyllenhaal och Dar Salim i centrum i en gripande berättelse om en otrolig räddningsaktion i talibanernas Afghanistan. Gyllenhaal spelar Kinley, en rättvis befälhavare, som anställer Ahmed (Dar Salim), en tolk som visar sig vara mer komplex och hjälpsam än förväntat. Filmen lyfter fram en politiskt laddad verklighet när Kinley och Ahmed måste fly undan talibanerna efter att ha blivit övermannade.

Filmen märks av spännande actionscener och spektakulära landskapsbilder, vilket är en avvikelse från Ritchies tidigare, mer macho-tonade verk. Gyllenhaals melankoliska porträtt av befälhavaren Kinley står ibland i kontrast till filmens tuffare dialog, medan Salim utmärker sig med sin karaktär Ahmed, och lyfter honom över filmens grundläggande förutsättningar.

Berättelsen tar en politisk vändning när den påpekar att USA inte höll sitt löfte att ge uppehållstillstånd till tolkarna som hjälpte dem. Filmen framställs också som en hjältesaga, som trots att den inte är baserad på verkliga personer, illustrerar de utmaningar som många soldater och tolkar har varit tvungna att möta.

Mot slutet tvingas Ahmed att genomgå strapatser för att rädda den skadade Kinley, vilket gör honom till en lokal hjälte. Filmens titel, ”The Covenant”, reflekterar de starka band och löften som bildas mellan soldater, och Kinleys strävan att återvända till Afghanistan för att rädda Ahmed.

Kritiken mot filmen gäller mest dess längd och vissa scener som känns överflödiga eller melodramatiska. Den skulle ha gynnats av att inkludera berättelser från perspektivet av de kvarlämnade tolkarna.

Totalt sett är ”The Covenant” en traditionell krigsfilm med väl utförda actionscener och en tankeväckande berättelse. Gyllenhaal och Salim bildar ett starkt team, och filmen erbjuder en blodig men sevärd upplevelse.

Detaljer om filmen

Filmtips: Streama The Last of Us – allt om serien på HBO Max

FNG Academy hyllar The Covenant

Populära YouTube-kanalen FNG Academy hyllar ”The Covenant” som en av de bästa actionfilmerna som porträtterar specialstyrkan ”Green Berets”, eller gröna baskrarna på svenska.

I den 50 minuter långa videon här under går två amerikanska soldater med insyn i den världen igenom filmen och kommenterar vad som är bra, dåligt, korrekt och direkt felaktigt.

Tänk på att inte se videon här under innan du faktiskt har sett filmen. Anledningen är att videon har många spoilers med flera korta klipp från filmen.

Strömma The Covenant på Amazon Prime

The Covenant strömmar du just nu på Amazon Prime Video. Filmen är på engelska, men finns med både svenska och engelska undertexter.

Filmen har stöd för funktionen X-ray som gör att du alltid ser vilka huvudskådespelare som visas på skärmen just nu. Du kan välja att slå på och av den funktionen precis när du vill.

Se filmen här.

Tänk på att Prime Video inte är en kostnadsfri tjänst. Den kostar dig 59 kronor per månad eller 549 kronor med årsbetalning. Då får du även tillgång till Amazon Prime för gratis frakt när du handlar på Amazon.se och mycket mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.