Webbläsare: Här är alla du måste känna till

webblasare browsers denny muller unsplash
Foto: Denny Müller, Unsplash

Tycker du att din gamla webbläsare är lite trist och tråkig? Här tipsar vi om de sex bästa webbläsarna på marknaden idag. De är alla snabba, funktionsrika och värnar om din personliga integritet. Vilken webbläsare är din nya favorit?

Snabba listan: De 6 bästa webbläsarna

 1. Google Chrome – Google Chrome är en snabb och säker webbläsare utvecklad av Google. Den är baserad på öppen källkodsprojektet Chromium och är känd för sin prestanda, säkerhet och stöd för många plattformar.
 2. Mozilla Firefox – Firefox är en öppen källkodswebbläsare utvecklad av Mozilla Foundation. Den är känd för sitt fokus på integritet, anpassningsmöjligheter och prestanda.
 3. Microsoft Edge – Microsoft Edge är en webbläsare utvecklad av Microsoft. Den ersatte Internet Explorer som standardwebbläsaren på Windows och baseras nu på Chromium-projektet, vilket gör den mer kompatibel med moderna webbstandarder.
 4. Apple Safari – Safari är Apples webbläsare som kommer förinstallerad på macOS och iOS-enheter. Den är känd för sin snabbhet, energieffektivitet och fokus på användarintegritet.
 5. Opera – Opera är en webbläsare som fokuserar på hastighet, säkerhet och användarvänlighet. Den innehåller inbyggda funktioner som gratis VPN, batterisparläge och annonsblockering.
 6. Brave – Brave är en webbläsare baserad på Chromium-projektet som fokuserar på användarintegritet och säkerhet. Den har inbyggd annonsblockering och spårningsskydd, samt belönar användare med kryptovalutan Basic Attention Token (BAT) för att interagera med annonser.

Läs mer om alla webbläsare

Google Chrome

1. Google Chrome

Den absolut mest använda, populäraste och kanske funktionsrikaste webbläsaren idag är Google Chrome.

Webbläsaren har blivit något av en standard hos många och är en så kallad go-to-webbläsare som många väljer av ren rutin och vana.

Google Chrome är inte nödvändigtvis det bästa alternativet idag då konkurrenterna gör ett fantastiskt bra jobb, inte minst Microsoft Edge som bygger på samma Chromium-plattform i grunden. Men det är ett säkert och praktiskt val som fungerar i princip alla lägen.

Läs mer om Google Chrome och ladda ner webbläsaren här.

Här är åtta saker du måste känna till om Google Chrome:

 1. Grund: Chrome är baserad på öppen källkodsprojektet Chromium, som är en webbläsarplattform som stöds av Google. Chromium bildar grunden för flera andra webbläsare också, som Microsoft Edge och Brave.
 2. Prestanda: Chrome är känd för sin snabbhet och prestanda, tack vare sin effektiva användning av systemresurser och V8 JavaScript-motorn. V8 är en högpresterande JavaScript- och WebAssembly-motor som utvecklats av Google och används i Chrome för att förbättra webbsidors laddning och exekvering.
 3. Kompatibilitet: Chrome är tillgänglig på en mängd olika plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, Android och iOS. Detta gör det enkelt för användare att synkronisera sina inställningar, bokmärken och historik mellan enheter.
 4. Säkerhet: Chrome är känd för sina säkerhetsfunktioner, inklusive inbyggd skydd mot skadlig programvara och varningar för osäkra webbplatser. Dessutom uppdateras Chrome regelbundet för att säkerställa att den är skyddad mot de senaste säkerhetshoten.
 5. Tillägg och anpassning: Chrome Web Store erbjuder tusentals tillägg (extensions) som användare kan installera för att anpassa och utöka webbläsarens funktionalitet. Dessa tillägg kan inkludera annonsblockerare, lösenordshanterare, teman och mycket mer.
 6. Öppen källkod: Även om Chrome själv inte är öppen källkod, bygger den på Chromium-projektet, som är öppen källkod. Detta innebär att utvecklare och gemenskapen kan bidra till och granska koden för att förbättra säkerhet och prestanda.
 7. Integritet: Google Chrome har fått kritik för hur det hanterar användardata, eftersom Google är en stor annonsör och samlar in information om användarnas surfvanor. Men Chrome erbjuder också funktioner som inkognitoläge och inställningar för att blockera tredjepartskakor för att förbättra användarnas integritet.
 8. Google-tjänster: Eftersom Chrome är utvecklad av Google, integreras många Google-tjänster som standard, såsom Google Sök, Google Drive, Google Translate och Google Smart Lock. Detta kan göra det mer bekvämt för användare som redan är engagerade i Googles ekosystem.
Mozilla Firefox Brand Logo

2. Mozilla Firefox

Mozilla Firefox är den ständiga utmanaren och tvåan som aldrig riktigt lyckas få den skjuts i användare som behövs för att peta ner Chrome från tronen. Eller, Firefox var den ständiga tvåan innan Apple Safari tog den pallplatsen och tryckte ner räven till en tredjeplats.

Firefox är en fantastisk webbläsare. Snabb, säker, stabil och med många tillägg. Den gör ett minst lika bra jobb som någon annan webbläsare på marknaden idag och kanske lite bättre.

Du kapar trådarna helt från Google (och Chromium) och får ett fristående alternativ som också bygger på öppen källkod och dessutom med vassare prestanda.

Läs mer om Mozilla Firefox och ladda ner webbläsaren här.

Här är åtta saker du måste veta om Mozilla Firefox idag:

 1. Öppen källkod: Firefox är en öppen källkodswebbläsare, vilket innebär att dess källkod är tillgänglig för alla att granska och bidra till. Detta främjar en aktiv gemenskap av utvecklare och användare som ständigt förbättrar och utökar webbläsarens funktionalitet.
 2. Prestanda: Firefox har genomgått betydande förbättringar av prestanda och minnesanvändning under åren. Med Quantum-uppdateringen, som släpptes 2017, introducerade Firefox en ny CSS-motor, bättre parallellisering och optimerade webbsidor laddning, vilket resulterade i snabbare webbläsning.
 3. Integritet: Firefox är känd för sitt fokus på användarnas integritet och säkerhet. Den erbjuder bland annat inbyggd spårningsskydd, stöd för Do Not Track, och förbättrat skydd mot fingeravtryck. Dessutom finns det tillägg som ytterligare kan förbättra integritet och säkerhet.
 4. Anpassning: Firefox erbjuder många anpassningsmöjligheter, inklusive teman, verktygsfält och tillägg. Firefox Add-ons Manager låter användare enkelt installera och hantera tillägg för att utöka webbläsarens funktionalitet, som annonsblockerare, lösenordshanterare och mycket mer.
 5. Kompatibilitet: Firefox är tillgänglig på en mängd olika plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, Android och iOS. Detta gör det enkelt för användare att synkronisera sina inställningar, bokmärken och historik mellan enheter.
 6. Säkerhet: Firefox är engagerad i att skydda användare från skadlig programvara och bedrägerier. Det erbjuder inbyggda säkerhetsfunktioner som varningar för skadliga webbplatser, skydd mot phishing och automatiska säkerhetsuppdateringar.
 7. Mozilla Foundation: Mozilla Foundation, som utvecklar Firefox, är en icke-vinstdrivande organisation som fokuserar på att skapa ett öppet och tillgängligt internet. Detta innebär att de inte har samma incitament att samla in användardata som vissa andra webbläsarutvecklare, vilket ger användare en högre nivå av integritet och kontroll över deras data.
 8. WebRender: WebRender är en ny renderingsteknik som utvecklas av Mozilla för att förbättra Firefox prestanda. WebRender använder GPU:n mer effektivt för
Microsoft Edge logo 2020

3. Microsoft Edge

Microsoft Edge är den officiella ersättaren till Internet Explorer. Det är också en fantastisk webbläsare som bygger på samma Chromium-grund som Google Chrome.

Den här webbläsaren är integrerad med Microsofts tjänster och lösningar, stöder alla Chrome-plugins som finns idag och har något bättre prestanda än Chrome (och lägre minnesanvändning!).

Microsoft Edge har länge kämpat för att vara relevant bredvid Chrome, Firefox och Safari. Det är den just nu fjärde största webbläsaren på marknaden och den är absolut värd att kolla närmare på.

Läs mer om Microsoft Edge och ladda ner webbläsaren här.

Här är åtta saker du bör tänka på om du vill prova Microsoft Edge just nu:

 1. Chromium-baserad: Edge bytte till Chromium-projektet som grund i 2020, vilket innebär att det nu delar mycket av sin kärnkod med Google Chrome. Detta har resulterat i bättre prestanda, kompatibilitet och stöd för webbstandarder jämfört med den ursprungliga versionen av Edge.
 2. Prestanda: Microsoft Edge erbjuder snabb och effektiv webbläsning tack vare optimeringar från både Chromium-projektet och Microsofts egna förbättringar. Dessutom är Edge känd för att ha bättre energieffektivitet än vissa konkurrenter, vilket är särskilt fördelaktigt för bärbara datorer.
 3. Säkerhet: Edge har inbyggda säkerhetsfunktioner som skydd mot skadlig programvara, phishing och osäkra webbplatser. Microsoft Defender SmartScreen är en av dess säkerhetsfunktioner som hjälper till att varna användare om potentiellt farliga webbplatser.
 4. Kompatibilitet: Microsoft Edge är tillgänglig på flera plattformar, inklusive Windows, macOS, Android och iOS, vilket gör det enkelt för användare att synkronisera sina inställningar, bokmärken och historik mellan enheter.
 5. Anpassning: Edge erbjuder anpassningsmöjligheter, såsom teman, verktygsfält och tillägg. Edge Add-ons Store låter användare installera och hantera tillägg för att utöka webbläsarens funktionalitet, som annonsblockerare, lösenordshanterare och mycket mer.
 6. Integritet: Edge har flera integritetsfunktioner som hjälper användare att skydda sina data. Användare kan välja mellan tre integritetsinställningar: grundläggande, balanserad och strikt, som bestämmer hur mycket spårning och datainsamling som blockeras.
 7. Vertikala flikar: Edge har infört en funktion som kallas vertikala flikar, vilket gör det möjligt för användare att ordna sina flikar vertikalt längs sidan av webbläsarfönstret istället för horisontellt längst upp. Detta kan göra det enklare att navigera mellan och organisera flikar, särskilt för användare med många öppna flikar samtidigt.
 8. Samlingar: Edge inkluderar en funktion kallad Samlingar som låter användare samla och organisera webbinnehåll, såsom bilder, text och länkar, i en lättillgänglig samling. Detta kan vara användbart för forskning
apple-safari-logo

4. Apple Safari

Apple Safari är en minst sagt speciell webbläsare som är lika älskad som den är hatad av användarna.

Älskad för sin utmärkta integration med macOS och iOS, men också ogillad för att den bygger på en annan motor i grunden som är den enda med stöd i iOS. Du kan byta till Chrome eller Firefox på din iPhone, men det är Safari i grunden hur du än gör.

Apple Safari är inte en dålig webbläsare. Men den är inte lika funktionsrik och har färre tillägg än Chrome och Firefox. Dessutom uppdateras Safari bara någon enstaka gång varje år medan konkurrenterna släpper funktioner och säkerhetsfixar regelbundet.

Apple Safari finns som förinstallerad webbläsare till Mac, iPhone och iPad. Webbläsaren finns även för Windows, men det är en utdaterad och gammal version som INTE är säker att använda.

Vill du testa Apple Safari? Här är åtta saker du måste veta om webbläsaren först:

 1. Prestanda: Safari är känd för sin snabbhet och optimering för Apple-enheter. Webbläsaren använder WebKit-renderingsmotorn, som är utvecklad av Apple och är optimerad för att ge snabb laddning och smidig rullning av webbsidor.
 2. Energieffektivitet: Safari är särskilt utformad för att vara energieffektiv, vilket är viktigt för bärbara enheter som bärbara datorer, iPhones och iPads. Detta innebär att användare kan surfa på webben längre innan de behöver ladda sina enheter.
 3. Integritet: Safari har ett starkt fokus på användarintegritet och erbjuder inbyggda funktioner för att skydda användarnas data. Dessa funktioner inkluderar Intelligent spårningsskydd, som blockerar tredjepartskakor och annan spårningsteknik, samt inbyggd support för DuckDuckGo, en sökmotor som inte samlar in användarnas personliga information.
 4. Lättanpassat gränssnitt: Safari erbjuder ett rent och minimalistiskt gränssnitt som är anpassningsbart och enkelt att använda. Användare kan anpassa verktygsfältet och favoriter enligt sina önskemål.
 5. Läslista och läsläge: Safari har funktioner som Läslista och läsläge för att förbättra användarnas läsupplevelse. Läslista låter användare spara artiklar och webbsidor för att läsa senare, medan läsläge tar bort distraherande element från webbsidor för att ge en mer fokuserad och lättläst text.
 6. Handoff och iCloud-synkronisering: Safari integreras sömlöst med andra Apple-enheter och tjänster. Handoff låter användare fortsätta att läsa en webbsida eller använda en app på en annan enhet, medan iCloud-synkronisering håller bokmärken, historik och öppna flikar synkroniserade över alla enheter.
 7. Tillägg: Safari stöder tillägg som kan utöka webbläsarens funktionalitet, såsom annonsblockerare, lösenordshanterare och sociala mediedelare. Safari-tillägg finns tillgängliga via Mac App Store.
 8. Kompatibilitet: Även om Safari främst är avsedd för användning på Apple-enheter, har det också funnits versioner för Windows tidigare. Dock har supporten för Windows-versionen upphört, och Safari fokuserar nu på macOS och iOS-plattformarna.
Opera Logo 2015

5. Opera

Opera är uppstickaren som ständigt förbättras och utvecklas med en stark bas av hängivna användare. Det är också en webbläsaren som aldrig ser ut att växa i popularitet då den ständigt halkar efter konkurrenterna Chrome, Firefox, Safari och Edge.

Det som utmärker Opera är att webbläsaren har byggt in många spännande funktioner som konkurrenterna saknar.

Bland annat chattverktyg för olika chatt-tjänster, snabbare fildelning, VPN och mycket mer. Om du är en gamer så finns en variant kallad Opera GX som är anpassad för just gaming.

Läs mer om webbläsaren Opera och ladda ner den här.

Testa gärna Opera idag, det är en grymt bra webbläsare i grunden. Här är åtta saker du behöver veta om Opera först:

 1. Chromium-baserad: Sedan 2013 är Opera baserad på Chromium-projektet, som också är grundvalen för webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge. Detta innebär att Opera delar mycket av sin kärnkod med dessa webbläsare, vilket resulterar i bättre prestanda och kompatibilitet med moderna webbstandarder.
 2. Prestanda: Opera är känd för sin snabbhet och effektivitet. Dessutom har Opera en inbyggd komprimeringsteknik, kallad Opera Turbo, som minskar mängden data som överförs när du laddar webbsidor. Detta kan vara särskilt användbart för användare med långsamma eller begränsade internetanslutningar.
 3. Integritet och säkerhet: Opera har inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom skydd mot skadlig programvara, phishing och osäkra webbplatser. Dessutom erbjuder Opera en gratis, obegränsad VPN-tjänst som kan aktiveras för att skydda användarnas integritet och kringgå geografiska begränsningar.
 4. Anpassning: Opera-webbläsaren är anpassningsbar, och användare kan ändra teman och verktygsfält för att passa sina preferenser. Det finns också en rad tillägg tillgängliga för att utöka webbläsarens funktionalitet, såsom annonsblockerare, lösenordshanterare och mycket mer.
 5. Sidorpanel: En av Operas unika funktioner är sidopanelen, som ger snabb tillgång till bokmärken, historik, nedladdningar och andra funktioner. Användare kan också lägga till sina favoritwebbplatser och appar till sidopanelen för snabb och enkel åtkomst.
 6. Speed Dial: Opera introducerade Speed Dial-funktionen, som är en anpassningsbar startsida som ger snabb tillgång till användarens favoritwebbplatser och ofta besökta sidor. Detta har sedan dess blivit en populär funktion i många andra webbläsare.
 7. Inbyggd adblocker och spårningsskydd: Opera har en inbyggd annonsblockerare som hjälper till att blockera störande annonser och snabbar upp sidvisningar. Dessutom inkluderar den spårningsskydd för att förhindra webbplatser från att spåra användarnas aktiviteter över webben.
 8. Kompatibilitet: Opera är tillgänglig på en mängd olika plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, Android och iOS, vilket gör det enkelt för användare att synkronisera sina inställningar, bokmärken och historik mellan enheter.
Brave Logo 2023

6. Brave

Brave är en webbläsare som fokuserar på säkerhet och att skydda din personliga integritet. Om du inte litar på att Chrome, Edge eller Safari är tillräckligt återhållsamma med vad de delar med företagen som står bakom dem så är Brave ett val för dig.

Med Brave får du många integritetsskyddande funktioner som säkerställer att webbsajter och tjänster inte kan (eller åtminstone har svårt att) spåra dig på internet. Stoppa annonser, trackers, tredjepartskakor och fingerprinting i ett svep. Allt du behöver göra är att byta webbläsare.

Nämnvärt är att Brave bygger på samma grund som Chrome och Edge, men likheterna med Googles och Microsofts webbläsare stannar där.

Läs mer om Brave och ladda ner webbläsaren här.

Här är 11 anledningar till varför du vill prova Brave idag:

 1. Integritet och säkerhet: Brave-webbläsaren har ett starkt fokus på att skydda användarnas integritet och säkerhet. Den har inbyggda funktioner för att blockera annonser, spårning, skadlig programvara och phishing-försök. Dessutom har Brave en inbyggd Tor-funktionalitet, vilket gör det möjligt för användare att ansluta till Tor-nätverket direkt från webbläsaren för att ytterligare skydda sin integritet.
 2. Chromium-baserad: Brave är baserad på Chromium-projektet, vilket innebär att det delar mycket av sin kärnkod med webbläsare som Google Chrome och Microsoft Edge. Detta resulterar i bra prestanda och kompatibilitet med moderna webbstandarder.
 3. Prestanda: Tack vare sin inbyggda annonsblockerare och spårningsskydd, är Brave känd för att erbjuda snabbare webbläsning jämfört med vissa andra webbläsare. Genom att minska mängden annonser och spårningselement som laddas på webbsidor kan Brave minska sidvisningstiderna och förbättra användarupplevelsen.
 4. Brave Rewards och Basic Attention Token (BAT): Brave introducerade ett innovativt system för att belöna användare och innehållsskapare genom att använda en kryptovaluta som kallas Basic Attention Token (BAT). Användare kan tjäna BAT genom att titta på annonser som respekterar deras integritet, och sedan kan de välja att stödja sina favoritwebbplatser och innehållsskapare genom att bidra med BAT. Detta skapar en mer rättvis och transparent inkomstmodell för innehållsskapare.
 5. Anpassning: Brave erbjuder en anpassningsbar upplevelse för användare, inklusive teman, bakgrundsbilder och inställningar för hur annonser och spårning blockeras. Användare kan också installera tillägg från Chrome Web Store, eftersom Brave är kompatibel med de flesta Chrome-tilläggen.
 6. Kompatibilitet: Brave finns tillgänglig på flera plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, Android och iOS. Detta gör det möjligt för användare att synkronisera sina inställningar, bokmärken och historik mellan enheter.
 7. Shields: Brave-webbläsaren har en funktion kallad Shields, som ger användarna enkel tillgång till säkerhets- och integritetsinställningar för varje webbplats de besöker. Användare kan snabbt anpassa dessa inställningar efter behov, vilket gör det enkelt att styra hur mycket annonser och spårning blockeras på specifika webbplatser.
 8. Automatisk uppgradering till HTTPS: Brave-webbläsaren har en inbyggd funktion som automatiskt uppgraderar anslutningar till HTTPS när det är möjligt. Detta säkerställer att användare har en säkrare och mer privat anslutning när de surfar på webben, eftersom HTTPS krypterar data som överförs mellan användarens enhet och webbservern.
 9. Flikgruppering: Brave erbjuder flikgruppering, vilket gör det enklare för användare att organisera och hantera flikar. Användare kan skapa grupper av relaterade flikar och enkelt växla mellan dem, vilket gör det enklare att hålla koll på flera webbprojekt eller uppgifter samtidigt.
 10. Privata fönster: Brave-webbläsaren har en privat fönsterfunktion som liknar inkognito-läget i andra webbläsare. När användare öppnar ett privat fönster lagras inte deras webbläsarhistorik, sökningar, kakor eller andra data på deras enhet. Detta gör det enklare att surfa på webben utan att lämna några spår bakom sig.
 11. Inbyggd IPFS-support: Brave-webbläsaren har inbyggt stöd för InterPlanetary File System (IPFS), ett distribuerat och peer-to-peer-baserat webbprotokoll. Detta gör det möjligt för användare att ladda IPFS-baserade webbplatser och bidra till att skapa en mer decentraliserad och motståndskraftig webb.
Browser plugins 2023 Firefox

Tänk på detta innan du byter webbläsare

Det finns några viktiga saker att tänka på innan du byter webbläsare, speciellt om du använder tillägg som ökar eller ändrar funktionaliteten. Här är vad du måste tänka på.

Sparade lösenord och personlig information

Om du har sparat inloggningsinformation, namn, adresser, betalkort och liknande så är det inte säkert att din nya webbläsare kan importera det automatiskt. Faktum är att vi aldrig rekommenderar att du sparar sånt direkt i webbläsaren – det är mycket bättre att använda en lösenordshanterare istället som är ett säkrare, smidigare och mer praktisk sätt att lagra din personliga (och känsliga data).

Det finns många olika alternativ att välja på, men den absolut bästa lösenordshanteraren idag är Bitwarden tycker vi. Gratis, säker och enkel att använda.

Säkerhetfixar och uppdateringar

Chrome är knappast den säkeraste webbläsaren, men Google arbetar hårt med att släppa uppdateringar som fixar alla hålen så fort de bara kan. Apple i sin tur släpper extremt få uppdateringar till Safari och bara undantagsvis släpps mer än någon enstaka ny version varje år.

Vad värdesätter du mest? En webbläsare som ständigt uppdateras eller en som uppdateras mer sällan? Det är helt upp till dig.

Tillägg och funktioner

Om du använder tillägg till din webbläsare så gäller det att hålla koll så att de fungerar även i den nya, åtminstone om du inte planerar att använda två eller fler webbläsare i samma dator.

Chrome och Edge kan använda samma plugins medan Firefox och Safari är inkompatibla med både varandras och Chromium-baserade tillägg för webbläsare. Går du från Chrome/Edge till Firefox eller Safari (eller tvärtom) så bör du kolla plugin-butiken först för den nya webbläsaren så att just dina tillägg finns där.

Här hittar du tillägg för de vanligaste webbläsarna idag:

Frågor och svar

Vilken webbläsare har jag?

Om du har en Mac, iPhone eller iPad så är det med stor sannolikhet Apple Safari som du använder. Har du en Windows-dator så är det troligtvis Microsoft Edge, om du inte har installerat en egen webbläsare.

Hur byter man webbläsare?

Gå till webbsajten för den webbläsare du vill använda. Ladda ner och installera. När operativsystemet frågar vilken webbläsare du vill använda som standard så väljer du din nyinstallerade webbläsare i listan. Klart!

Fungerar Safari på Windows?

Ja, Apple Safari fungerar på Windows. Men! Tänk på att webbläsaren inte längre underhålls av Apple för Windows-användare. Du bör alltså inte använda Safari på din Windows-dator eftersom den kan vara osäker att använda.

Vilka webbläsare finns till iPhone?

Förutom den inbyggda webbläsaren Safari så fungerar även Google Chrome, Microsoft Edge och Mozilla Firefox. De har alla olika utseende, men grunden bygger på Webkit som är identisk med vad Safari använder. Prestandan är alltså identisk mellan alla webbläsare på iPhone och iPad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.