Åldersgräns för ChatGPT – så gammal måste du vara

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

OpenAI som står bakom den otroligt populära AI-tjänsten ChatGPT meddelar att du måste vara minst 18 år för att använda den. Läs allt om vad det innebär här.

Vilken åldersgräns gäller för ChatGPT?

Den grundläggande regeln är att du måste vara minst 18 år för att använda ChatGPT.

Undantaget är om du har en målsman som överser användandet eller har givit sitt godkännande, då räcker det att du är 13 till 17 år.

Varför har ChatGPT en åldersgräns?

OpenAI har kritiserats hårt för bristen på säkerhet kring ChatGPT. Så illa faktiskt att tjänsten är blockerad temporärt i Italien.

Dessutom har AI-tjänsten läckt mängder med information om sina användare vilket ytterligare ökar kraven på att säkra upp ChatGPT för framtiden.

OpenAI arbetar nu med att hitta sätt att blidka myndigheter och organisationer som har skärpt sin kontroll av hur AI-tjänster används.

Hur verifierar OpenAI att alla användare har rätt ålder?

I skrivande stund finns ingen ordentlig kontroll av hur ChatGPT används.

OpenAI arbetar med att hitta verifieringslösningar som kan användas med AI-tjänsten i framtiden.

Du kan läsa mer om arbetet på den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.