ChatGPT blockeras i Italien

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Dataskyddsmyndigheten i Italien granskar ChatGPT efter att tjänsten drabbats av en allvarlig dataläcka. Samtidigt blockeras AI-tjänsten i landet med omedelbar verkan.

Därför blockeras ChatGPT i Italien

Den italienska dataskyddsmyndigheten granskar ChatGPT efter en allvarlig dataläcka som skedde den 20 mars 2023.

Då läckte bland annat användarnas chatthistorik och även betalningsinformation.

Dataskyddsmyndigheten är kritisk mot ChatGPT då tjänsten inte berättat vilka uppgifter som moderbolaget OpenAI samlar in om användarna.

Myndigheten ifrågasätter om det finns en rättslig grund med motivering för insamling och masslagring av personuppgifter som skett i det här fallet.

Ovanpå det så finns inga som helst kontroller för att säkra åldern på de som använder ChatGPT. Tjänsten är designad för användare som är 13 år eller äldre, men den kan inte ta reda på om så faktiskt är fallet.

Lästips: SkattGPT: Deklaration och svar på skattefrågor med AI-hjälp

Så länge blockeras ChatGPT för italienarna

Det finns just nu inga indikationer på vilken tidsram som gäller för blockaden av AI-tjänsten.

Inte mer än att ChatGPT och moderbolaget OpenAI har 20 dagar på sig att komma med invändningar mot dataskyddsmyndighetens beslut.

Under den tiden måste de även berätta vilka åtgärder som har gjorts för att inte liknande problem ska uppstå i framtiden.

Risken är stor att OpenAI får stora bötesbelopp om de misslyckas att övertyga myndigheten om att rätt åtgärder har tagits. Hela fyra procent av den årliga globala omsättningen står på spel.

Kan ChatGPT blockeras i Sverige?

Just nu finns ingen överhängande risk för en liknande blockad för svenska användare.

Den svenska dataskyddsmyndigheten har i skrivande stund inte uttalat sig i frågan och det finns inga uppenbara indikationer på att ChatGPT kommer att begränsas i Sverige.

Instanser inom EU har varnat för att AI-tjänster som ChatGPT redan används av cyberkriminella på olika sätt. Bland annat har polismyndigheten Europol gått ut med en sådan varning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.