SkattGPT: Deklaration och svar på skattefrågor med AI-hjälp

SkattGPT

SkattGPT är en ny tjänst som säger sig använda artificiell intelligens för att hjälpa dig med skattedeklarationen.

Du skriver dina frågor om skatt och deklaration i ett textfält och får smarta svar tillbaka. Det är helt enkelt en enkel konversation med en dator som gäller.

All information som du får ska vara hämtad från Skatteverkets webbsajt.

Besök SkattGPT här för att prova AI:n själv

Du måste logga in för att använda SkattGPT

Varje svar åtföljs av en eller flera länkar till Skatteverkets webbsajt om det finns, och du kan välja att gilla eller ogilla svar för att berätta vad du tycker om dem.

Det finns just nu ingen information om vem som driver sajten, hur dina konversationer används av sajtägaren eller ens några som helst bevis på att det är en AI i bakgrunden som ger svaren.

Vi provade att fråga ”vem skapade skattgpt” och ”vad är skattgpt”, men fick inga meningsfulla svar tillbaka.

För att överhuvudtaget kunna använda SkattGPT så måste du logga in på ett konto.

Analysverktyget Plausible är integrerad på sajten, ett alternativ till Google Analytics, men SkattGPT nämner inget om huruvida besöken loggas.

Just nu finns ingen prenumerations- eller betalmodell integrerad, men vi ser att Stripe, en tjänst för onlinebetalningar, är integrerad på sajten.

skattgpt betala skatt 2023
Kom igen nu SkattGPT, bättre än så här kan ni!

SkattGPT är inte associerad med Skatteverket

Viktigt att tänka på kring alla AI:er eller påstådd artificiell intelligens är att svaren inte nödvändigtvis är korrekta. Däremot kan du se dem som vägledning så att du kan läsa mer från andra, säkra källor.

SkattGPT är tydliga med att AI:n inte är en jurist eller skatteexpert, att tjänsten inte är associerad med Skatteverket och att felaktig information kan genereras. Inga konstigheter alltså, det är som med alla andra AI-tjänster idag.

En snabb koll med några enkla frågor gav oss de svaren som förväntades. Kort, korrekt och enkelt att förstå med snabblänkar till Skatteverket. Åtminstone för det mesta, det händer att SkattGPT borde kunnat ge smartare svar, som när vi frågar hur mycket skatt vi ska betala.

Hur mycket skatt ska jag betala?

Det är en exempelfråga på tjänstens startsida och borde rimligtvis ge ett bra svar. Men ack nej, här blir det tvärstopp med några rader text som påpekar att det inte går att räkna ut. Men gå gärna till Skatteverkets webbsajt så kan du räkna ut det. Vi saknar något matnyttigt i svaret på den frågan.

SkattGPT har potential

Det finns stor potential med SkattGPT och med lite finjusteringar under huven så tror vi att de kan göra något riktigt bra här, speciellt om de lyckas generera bra svar på de mer komplexa skattefrågorna.

Den stora frågan är dock inte till SkattGPT utan kring Skatteverket. Hur lång tid dröjer det innan myndigheten själv släpper en liknande tjänst med tätare integration mot de egna systemen och mer tillförlitliga svar?

FAQ

Vad är SkattGPT?

En onlinetjänst för att ställa frågor om skatt, deklaration och mer. Du får svar hämtade från Skatteverket webbsajt med källhänvisningar till mer information.

Kan SkattGPT deklarera åt mig?

Nej, så klart inte. Det måste du göra helt själv. Men du kan fråga SkattGPT om hur man gör och få länkar till Skatteverket så att du kommer igång med deklarationen på bästa sätt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.