ChatGPT läcker känslig information

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Open AI bekräftar att ChatGPT har läckt mycket känslig data om användarna. Bland annat betalkortsinformation och hemadresser.

Det här har ChatGPT läckt

Bland informationen som läckte så hittar vi en stor mängd känslig data.

Exempel är förnamn och efternamn, betaladress, mejladress, de fyra sista siffrorna på betalkort och betalkortets utgångsdatum.

Tidigar har ChatGPT även bekräftats läcka chatthistoriker från andra användare. Dock endast rubriker och inte själva innehållet.

Lästips: Nu kan du låta AI skriva & rätta din text med GrammarlyGO

Det här säger Open AI om läckan

Bolaget bakom ChatGPT säger att det tog ungefär 10 timmar att undersöka problemet som gjorde att AI:n läckte informationen.

Undersökningen visade att personlig information om 1,2 procent av Plus-prenumeranterna kan vara läckt.

Timmarna innan vi tog ChatGPT offline på måndagen så var det möjligt för en del användare att sen andra aktiva användares förnamn, efternamn mejladress, betaladress, fyra sista siffrorna på betalkort och utgångsdatumet. 

Det är alltså användare som betalar 20 USD varje månad för att använda ChatGPT och som nu fått känslig data läckt på kuppen.

Tacksamt nog verkar det som att fullständiga betalkortsnummer aldrig läckte, vilket känns lite bättre.

Så ska Open AI hindra fler säkerhetsläckor

Open AI har tagit flera steg för att minimera riskerna i framtiden och för att säkerställa att ingen mer information läcker via ChatGPT.

Första steget var att stänga ner AI:n för att undersöka vad som ställde till med problemen.

När buggarna identifierats, åtgärdats och verifierats så aktiverades ChatGPT igen.

Open AI har använt maskinkod för att undersöka alla loggar så att meddelanden endast visas för behöriga användare. Dessutom har Open AI förbättrat loggningen för att snabbare identifiera liknande problem i framtiden.

Lästips: ChatGPT fick 100 miljoner nya användare på två månader

Är min data läckt via ChatGPT?

Den stora frågan för många Plus-prenumeranter är så klart om just deras personliga information har läckt.

Open AI har kontaktat alla berörda via mejl. Om du inte har fått ett mejl (kolla i spamkorgen också!) så är din data säker.

Har du däremot fått ett mejl från Open AI om läckan så gäller det att läsa innehållet noga.

Via Engadget och Aftonbladet

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.