Elden Ring får stöd för raytracing / strålspårning

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Bild: FromSoftware

Elden Ring har uppdaterats till version 1.09 och med det introduceras en rad förbättringar. Bland annat stöd för så kallad raytracing, eller strålspårning som det heter på svenska. Och skillnaden är minst sagt stor jämfört med utan raytracing aktiverat.

Det här gör raytracing i Elden Ring

När du aktiverar raytracing i Elden Ring så får du två stora förbättringar – stöd för så kallad ”ambient occlusion” och snyggare skuggor.

Vad du däremot inte får är förbättrade reflektioner. Det är annars mer eller mindre standard för strålspårning som gör reflektioner betydligt mer korrekta.

Lästips: Elden Ring: Shadow Of The Erdtree – första expansionen är här

Hur stor effekten är beror helt på vilka grafikinställningar du gör. Elden Ring har flera olika justeringsnivåer för raytracing på PC.

Spelar du på en nyare spelkonsol som Xbox Series X eller Playstation 5 så finns raytracing att välja med version 1.09, men valmöjligheterna är bara på eller av.

Datorkraven för raytracing med Elden Ring

1080p med låg grafik och låg raytracing1080p med hög grafik och hög raytracing
OperativsystemWindows 10Windows 11
ProcessorIntel Core i5-10600K
AMD Ryzen 5 3600XT
Intel Core i7-10700K
AMD Ryzen 7 3800XT
RAM-minne16 GB RAM16 GB RAM
GrafikkortRTX 3060 Ti
Radeon RX 6700 XT
RTX 3070 Ti
Radeon RX 6900 XT

Kraven är ganska tuffa redan från den relativt låga upplösningen 1080p. Vill du spela med de högre grafikinställningarna så är det snabbt tunga krav på hårdvaran.

Som lägst rekommenderas 16 GB RAM-minne och Windows 10 oavsett vad du väljer. Helst bör det sitta en nyare Core i5- eller Ryzen 5-processor under huven, tillsammans med ett kraftfullare grafikkort ur RTX 30- eller RX 6000-serien – som lägst.

Om du verkligen vill kräma ur det bästa möjliga ur Elden Ring så måste du dock ha ett grafikkort ur RTX 40-serien.

Konsolkravet för raytracing med Elden Ring

Om du vill spela med strålspårning på din spelkonsol så är kravet att du har en Xbox Series X eller Playstation 5.

Du får snällt räkna med att prestandan blir lidande eftersom raytracing på spelkonsolerna är extremt krävande och den dynamiska upplösningen kan tvingas ner vilket påverkar den grafiska kvaliteten.

Det finns även en risk att du tappar en del i FPS:en vilket påverkar spelupplevelsen.

Andra förbättringar med version 1.09

Andra stora nyheter är att spelet har fått stora balanseringar kring PVP. Hela 14 justeringar faktiskt där merparten är att olika föremål har blivit så kallat nerfade, alltså att de försämrats.

Bandai Namco har även gjort en rad justeringar kring PVE-delen med både förbättrade och försämrade egenskaper för att balansera de olika förmålen.

Läs mer om allt nytt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.