Philips Hue får Matter – men stödet försenas

philips hue play led setup 2 2022
Foto: Philips

Om du använder Philips Hue-prylar och har följt utvecklingen kring Matter/Thread så är du garanterat intresserad av att få stödet till just dina prylar i hemmet.

Och stödet är på gång, men kanske inte så snabbt som vi hade kunnat hoppas på. Philips har nämligen meddelat att Matter-stödet visserligen ska släppas, men det dröjer. Ett bra tag.

Här är allt du måste veta om Matter-stödet till dina Hue-prylar idag.

Därför dröjer Matter-stödet till Hue-serien

Philips har tidigare lovat att Matter-stödet skulle släppas med firmware-uppdateringar senast vid slutet på Q1 2023.

Tillverkaren har därefter tagit tillbaka det löftet och säger nu att de behöver mer tid för att kunna göra en så bra lansering som möjligt.

Philips Hue fokuserar på kvalitet, så vi vill ha extra tid innan vi släpper mjukvaru-uppdateringen till Philips Hue Bridge för alla användare, för att kunna investera i att få allt helt rätt och leverera vad konsumenterna förväntar sig.

Philips vill helt enkelt finslipa på upplevelsen och se till att allt är bra innan de går ut brett till alla användare med en stor uppdatering.

Lästips: LED-strips för datorskärmen från Philips Hue

Philips Hue
Alla Hue-lampor blir Matter-kompatibla. Hurra!

Det här gör uppdateringen när Matter-stödet är släppt

När din Hue Bridge har uppdaterats med den kommande firmware-versionen så öppnas Matter-världen på vid gavel för dina Hue-prylar.

Det betyder att alla Hue-enheter (med undantag för två) ända tillbaka till 2012 blir Matter-kompatibla och kan användas av det större ekosystemet med Matter-prylar.

Rent praktiskt betyder det att du styr och ställer med dina lampor direkt via Philips Hue-appen precis som tidigare, men du kan även använda andra Matter-kompatibla enheter för att styra dem om du vill, exempelvis Google Nest Hub-serien.

De enda Hue-modellerna som inte stöds är följande:

  • Hue Play Sync Box
  • Tap Dial Switch

Då släpps Matter-stödet till Philips Hue

Det finns ingen officiell tidsplan i skrivande stund. Philips har nöjt sig med att säga att Q1 2023 inte längre är målet för uppdateringen.

Vi hoppas att stödet kommer under 2023, men det finns inga garantier just nu.

Så testar du Matter-stödet före alla andra

Du kan faktiskt testa stödet redan idag om du vill. Före alla andra.

Allt du behöver göra är att skapa ett utvecklarkonto hos Philips och begära åtkomst till beta-versionen av uppdateringen.

Det är så klart förenat med viss risk eftersom firmware-versionen inte är redo att släppas riktigt än, men våghalsar som inte räds buggar får möjligheten att ge återkoppling till Philips och därmed påverka utvecklingen.

FAQ

Vad är Matter och Thread?

Matter är nya generationens språk IT-språk som ska göra IoT-prylarna mer sammankopplad. Alla Matter-kompatibla prylar förstår och kan styra varandra. Läs mer om vad Matter är hos Prisjakt här.

Vilka Philips Hue-prylar får Matter-stödet?

Alla Hue-modeller från 2012 och framåt, med undantag för två modeller: Hue Play Sync Box och Tap Dial Switch.

Hur får Philips Hue stöd för Matter?

Genom en uppdatering som släpps till Philips Hue Bridge. När bryggan är uppdaterad så har alla dina Hue-prylar stöd för Matter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.