Bonnier ersätter redigerare med AI – påverkar 24 personer

Pixabay

Bonnier ersätter redigerare med artificiell intelligens. Genom att automatisera printredigeringen för 24 lokaltidningar minskar personalbehovet, en förändring som Pia Rehnquist, affärsområdeschef Bonnier News Local, kallar för en unik satsning som är spännande och nytänkande.

Totalt har nio personer fått lämna sina anställningar medan resterande 15 personer har erbjudits andra tjänster. Pia Rehnquist säger att det är ett svårt beslut att behöva säga upp duktiga och uppskattade medarbetare, men också att det är något som görs för att kunna en bra produkt även framöver.

Lästips: Officiellt: Google tränar AI med Reddit-data

Samtliga 24 lokaltidningar som blir mindre personligt skapade ges ut fyra dagar eller färre i veckan. Resultaten så här långt ska vara goda, men det finns inga uppgifter om när Bonnier kan ta steget till fler tidningar inom sitt utbud. Det finns fler än 45 lokaltidningar inom Bonnier Local News idag.

Alla tidningar går att läsa i pappersformat, som e-tidning, på datorn, surfplattan och i mobiltelefonen.

Se hela listan med lokaltidningar här.

Tidningsbranschen har varit i fritt fall under en längre tid med minskat antal läsare av papperstidningarna. Att artificiell intelligens tar över allt mer borde inte överraska någon, allra minst de som arbetar inom tidningsbranschen. Eller med text och översättningar överhuvudtaget egentligen.

Läs mer om nyheten på TT.se

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.