Macbook Air med M1 upphör att säljas av Apple

apple macbook air m1 2020

Apple erbjuder inte längre Macbook Air med M1-chippet. Modellen som släpptes i november 2020 har inte längre ett syfte att fylla och kastas ut av tillverkaren. Det betyder att modellen inte längre erbjuds i butik hos Apple.

Macbook Air med M1-chippet är en av de mest omtyckta och hyllande produkterna från Apple på senare tid. Chippet var ett stort lyft för hela Macbook-serien som helhet och med senaste lanseringen av Macbook Air med M3 har varit hett efterlängtad.

Att modellen inte längre erbjuds av Apple betyder inte att stödet dras undan helt från datorerna. Du kan fortfarande räkna med uppdateringar till macOS, både mindre säkerhetsfixar och optimeringar, samt större OS-uppgraderingar (Apple släpper en stor uppdatering per år).

Lästips: Så snabb är Macbook Air med M2-processorn

Apple erbjuder i genomsnitt 6,6 år med uppdateringar till sina datorer. Det visar statistik från analytikerfirman Cunningham. Det betyder att Macbook Air med M1-chippet troligtvis får minst fyra stora uppdateringar till innan modellen hamnar helt i kylan.

Har du en Macbook Air med Intel-processor ser det värre ut. Apple väntas inte erbjuda stora uppgraderingar mer än fram till 2024. Därefter får du räkna med att bara få säkerhetsfixar och mindre optimeringar.

Om du vill spara lite på en Mac-dator och kan tänka dig några år äldre modeller finns stora pengar att spara. Speciellt om du köper en begagnad dator. Här hittar du utmärkta, begagnade och billigare Macbook Air från Apple.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.