Så snabb är Macbook Air med M2-processorn

Macbook Air 2022

Går du och funderar på om Macbook Air med M2-processorn är ett bra val? Kanske vill du veta hur snabb datorn är innan du plockar fram plånboken? De första testarna är släppta via Geekbench och resultaten är minst sagt imponerande.

Vi lovar att du inte kommer att bli besviken på prestandan om du köper helt nya Macbook Air med M2-processorn. Förutsatt att du inte tänker spela grafiktunga spel så klart. För nästan alla andra tillämpningar så är den här modellen ruskigt snabb.

Lanseringsdatumet för Macbook Air med M2 – då släpps modellen

Nästan identisk prestanda med Macbook Pro (M2)

Webbsajten Macrumors noterar att det första testet på en Macbook Air med M2-processorn visar nära identisk prestanda med en hårdvarumässigt jämförbar Macbook Pro med samma M2-processor. I det här fallet med 16 GB RAM-minne.

Testresultatet för enkelkärniga arbeten ger ett slutbetyg på 1 899 poäng medan det flerkärniga arbetstestet ger betyget 8 965 poäng. Det är bara snäppet sämre än Macbook Pro som har 1 928 respektive 8 990 poäng, eller under 2 procents skillnad.

Det ska tilläggas att Macbook Pro har den stora fördelen med en inbyggd fläkt som hjälper den att hålla temperaturerna nere. Det betyder att Macbook Air, som är helt fläktlös, inte kommer att klara lika utmanande uppgifter som pressar M2-processorn under längre tid.

Faktum är att inte ens Macbook Pro klarar sig speciellt väl med en enkel fläkt i vissa situationer, något den här YouTuberns test visar. Vid exportering av 8K-video så uppmättes den extrema temperaturen på 108 grader celsius och nedklockning av hårdvaran vilket påverkade prestandan negativt.

Apples AR/VR-headset för Mixed Reality har M2-processorn

apple macbook air m1 2020
Macbook Air med M1-processorn är inget att fnysa åt, men M2 är vassare.

Så mycket snabbare är Macbook Air M2 vs M1

Apple M2-processorn är vassare än gamla M1 på flera sätt och vis, kanske inte överväldigande i ren kraft, men det är inte hela sanningen vid en direkt jämförelse så klart.

Om vi bara kollar testresultatet för Geekbench (precis som ovan) så är ett ungefärligt resultat för Macbook Air med M1-processorn fortfarande riktkigt bra. Hela 1 706 poäng för enkelkärniga arbeten och och 7 420 poäng för flerkärniga.

Därmed har M2-processorn ett rejält försprång på 11 procent respektive 21 procent om vi bara jämför teoretiska siffror. Om vi jämför med Macbook Pro från 2020 med Intel Core i5-8257U, ett prisvärt toppval för många när den modellen släpptes, så ökar avståndet markant.

Macbook Air med M2-processorn är 111 procent kraftfullare i det enkelkärniga testet och 140 procent kraftfullare i det flerkärniga. Det är inte ens en tävling vid det härlaget, och dessutom är temperaturerna mycket lägre.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.