Macbook Pro med M2 har stora värmeproblem

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Nya Macbook Pro med M2-processorn blir oroväckande varm. Enligt Max Tech’s Vadim Yuryev som exporterade högupplöst 8K-video från en Canon-kamera så uppmättes temperaturer på upp till 108 grader celsius.

Oavsett hur man mäter så är 108 grader celcius galet högt oavsett vilken dator det handlar om. Senaste Macbook Pro är visserligen ett kraftmonster att räkna med, men att exportera 8K-video är bevisligen en lite för tuff uppgift.

50 % sämre SSD-prestanda med Macbook Pro (M2, 2022)

Vadim Yuryev säger att han upplevde kraftig så kallad ”throttling” där datorns prestanda sänktes för att inte överhettas. Något som uppenbarligen inte räckte i slutändan med bara en enda, inbyggd fläkt.

We discovered SEVERE thermal throttling with Apple’s new M2 MacBook Pro, proving that it needs a BETTER cooling system with two fans instead of one. We exported 8K Canon RAW and saw temps hit 108°C, more than we’ve ever seen on a Mac, even an Intel Mac.

Yuryev

Fläkten maximerade sin snurrhastighet på 7 200 rpm och stannade där under hela testet av datorn.

Klockhastigheterna för både processorn och grafikkretsen ändrade stort i vågor. Processorn minskade sin frekvens med ner till 41 procent medan grafikkretsen minskade med hela 79 procent i vissa lägen.

Fyra nya Mac-modeller med Apple M2-processorn på gång

Om du inte planerar att pressa din nya Macbook Pro till det yttersta så är det med all sannolikhet inga problem med värmeutvecklingen. Att exportera 8K-video är extremt på alla sätt och vis, så vad Vadim Yuryev gjorde var inte något som den vardagliga användaren lär göra. Inte ens om du själv håller på med lite videoredigering eller bildredigering. Eller ens spel.

Är du däremot en professionell användare som tänker maximera kapaciteten i din Macbook Pro så blir det däremot lite mer problematiskt. Då kan det vara en god idé att hålla ett öga på Apple-nyheterna framöver och se vad fler tester visar.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.