50 % sämre SSD-prestanda med Macbook Pro (M2, 2022)

apple macbook pro unsplash philipp katzenberger
Philipp Katzenberger, Unsplash

SSD:n i din nya Macbook Pro med M2-processorn är långsammare än i den äldre M1-modellen. Mycket långsammare faktiskt om vi ska tro de senaste testerna.

Enligt YouTube-kanalerna Max Tech och Created Tech som testat 256 GB-modellerna av Macbook Pro med både M2- och M1-processorn så är prestandan ner till 50 procent sämre med den senaste modellen.

Anledningen är att Apple använder en annan SSD-modul som har en enkelsidig NAND-konstruktion på 256 GB där den förra SSD-modulen har en dubbelsidig konstruktion med 128GB på vardera sida.

Skillnaden i SSD-prestanda för 256 GB-modellerna

ModellLäshastighetSkrivhastighet
Macbook Pro M21 446 Mbps1 463 Mbps
Macbook Pro M12 900 Mbps2 215 Mbps
Skillnad-50 %-34 %

Idag vet vi inte varför Apple har valt att använda den mycket sämre SSD-modulen i den nyare och dyrare Macbook Pro med M2-processorn. Det känns ologiskt ur ett användarperspektiv, men det finns tänkbara anledningar.

Det är troligt att den rådande kretskrisen har nått Apple som kanske måste skrapa ihop sämre kretsar för att få ut sina nya, bärbara datorer till butikshyllorna. En annan sak kan vara att företaget medvetet har valt sämre kretsar för att de är ”good enough” och för att de är billigare. Ett sätt att öka sina egna marginaler utan att den vanliga användaren märker något.

Nämnvärt är att den dyrare varianten av nya Macbook Pro med 512 GB SSD-lagring når samma hastigheter som gamla M1-modellen. Om du vill få ut maximal prestanda ur din nya dator och kan betala för det så rekommenderar vi att du hoppar över 256 GB och går direkt på den större varianten.

Då märker du den sämre prestandan

Vid normal användning så kommer du sannolikt inte att märka någon skillnad mellan de båda modellerna. Att starta appar och spel kommer att gå minst lika snabbt på nya Macbook Pro som med den äldre modellen. Att surfa på internet, kolla på film och redigera i dokument är så klart inga som helst problem.

Om du däremot vet att du ofta maximerar utrymmet i RAM-minnet så kommer du att märka skillnaden. Anledningen är att datorn använder SSD-lagringen som mellanlagring när RAM-minnet är slut, och långsammare SSD betyder uppenbarligen försämrad prestanda när mellanlagringen går långsammare.

En annan situation som påverkas är om du ofta överför många och stora filer mellan datorn och extern lagring.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.