Niantic lägger ner spel & sparkar anställda

pokemon go logo 2020 mars

Spelstudion bakom populära Pokémon Go meddelar att de sparkar åtta procent av sina anställda och samtidigt lägger ner fyra projekt. Anledningen? Succén med Pokémon Go har inte kunnat upprepas.

Pokémon Go släpptes 2016 – vilket är samma år som Donald Trump blev USA:s president och musikstjärnorna David Bowie och Prince dog. Spelet tog snabbt fart över hela världen och blev under flera år helt omåttligt populärt.

Hur populärt det är? Tidigare i juni rapporterades att spelet totalt dragit in 59 miljarder (!) kronor under sin livslängd. Bara under första kvartalet 2022 så drog spelet in 198 miljoner dollar till Niantic.

ett spel som fortfarande kommer är NBA All Star.

Trots att spelet fortsätter att dra in rejält med pengar så anser Niantic att de måste kapa på kostnaderna.

Den första stora utgiftsposten är anställda och här får mellan 85 och 90 personer lämna spelstudion. Det motsvarar cirka åtta procent av den totala arbetsstyrkan. Niantic säger att de kan behöva ”fortsätta strömlinjeforma sin verksamhet för att positionera företaget optimalt för den ekonomiska storm som kan dyka upp”.

Niantic har också valt att stänga ner följande fyra projekt:

  • Heavy Metal
  • Hamlet
  • Blue Sky
  • Snowball

Heavy Metal är en spinoff på Transformers medan Hamlet är ett spel som Niantic skulle skapa i samarbete med spelstudion Punchdrunk.

Och det är inte ens de första projekten som Niantic stängt ner.

Tidigare har Niantic stängt ner spelet Harry Potter: Wizards Unite. Ett spel som i princip kopierade Pokémon Go till formatet, men utan att lyckas nå samma framgångar.

Ett spel som är under utveckling just nu och som är planerad att släppas är NBA All World.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.