Officiellt: Google tränar AI med Reddit-data

Reddit
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Det är nu officiellt att Google tränar sina språkmodeller för AI med hjälp av data från Reddit.

Avtalet mellan de båda företagen ska vara värt 60 miljoner dollar per år och säkerställa att DIN data på Reddit hamnar hos Google för AI-träning.

Det är en säker inkomstkälla för Reddit som vill ge sig in på börsen, samtidigt som Google får en extremt stor datakälla för sina språkmodeller.

Reddit har den senaste tiden fått en rejäl SEO-boost av Google så att sajtens sidor hamnar högre upp i sökresultat. Det vore ingen högoddsare att det här är anledningen till den boosten.

Kritiken kring nyheten växer sig nu allt starkare. En person på just Reddit skriver följande om situationen:

So these motherhuggers keep telling us about quality and authority, all while they strike deals with the biggest SEO-winning website on Earth?

Google must be broken into separate companies, now.

Andra är mer sparsamma i sin kritik och väljer att följa nyheten mer sansat.

Det blir nu spännande att se hur merparten av användarna reagerar. Sannolikt kommer de flesta inte att veta att Google köper deras data, eller att den används till träning av AI-modeller.

En annan intressant sak är att Reddit kanske skjuter sig själv i foten med att sälja till Google. Det pratas om ett minskat sökintresse med upp till 25 procent färre sökningar på sökmotorer fram till 2026. Reddit påverkas av den minskningen, och om de inte kan öka sin direkttrafik kan Google (med Reddits hjälp) ta hela kakan med GSE.

Via Reuters

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.