Stort missnöje kring Apple Arcade

Apple Arcade

Spelutvecklare höjer allt ilsknare röster kring speltjänsten Apple Arcade. Allt lägre ersättningar och otydligheter kring uträkningen av pengarna som betalas ut gör att utvecklarna nu drar öronen åt sig.

Det finns farhågor om att Arcade-tjänsten kommer att läggas ner i framtiden. De ständiga nedskärningarna kring ersättningar och avbrutna projekt gör att tjänsten har ”the smell of death”. Helt enkelt att Arcade står med en fot i graven.

Att Apple är notoriskt svåra att arbeta med är känt sedan länge. Vissa utvecklare kallar Apple för oförsonliga att ha att göra med. Andra går så långt som att kalla bolaget för illvilligt eller elakt.

När Apple Arcade släpptes 2019 var det dock helt andra tongångar.

Betalningarna var snabba och stora. Intresset högt. Och speltjänsten blev något av en livlina för spelstudior som haft det tufft på andra håll. En källa till Mobilegamer säger att ”Trots sina brister är vi mycket glada att Arcade existerar. Det har gjort det möjligt att ha högkvalitativa spel på mobilen.”.

Frågan är bara hur tongångarna går idag. Spelstudior och utvecklare säger att Apple har ändrat sin strategi för Arcade och stängt dörren för många spel. Dessutom helt utan förvarning.

Apple Arcade lyckades aldrig fånga marknaden på samma sätt som Music och Apple TV+. Den stora frågan är hur länge Apple planerar att hålla sin tjänst vid liv, och vad som händer i samma stund som Arcade stängs ner. Kommer utvecklarna att flockas till Netflix i större utsträckning, eller bara släppa sina spel till iOS och iPadOS likt tidigare?

Via mobilegamer.biz

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.