Windows Embedded Compact 2013 är här

windows-embedded-compact

Flera industrimaskiner som jag har arbetat med är från sent 90-tal och använder Windows CE för att styra sensorer och andra viktiga funktioner. Med tanke på hur många och långa diskussioner man har haft kring Windows och BSOD så känns det riktigt konstigt att arbeta med dyra, professionella maskiner som faktiskt använder Windows, om än CE-versionen. 

Den första versionen av en plattform för inbäddade system från Microsoft släpptes 1996 och den senaste därefter 2011. Idag har Microsoft även lanserat Windows Embedded Compact 2013 och enligt Redmond-företaget är det en perfekt plattform för industrin och sjukvården. Bland annat trycker man på för bruk inom programmerbara styrsystem, rfid-skanners och för diagnostiska miljöer inom sjukvården.

Eftersom Windows Embedded Compact 2013 stöder både ARM och x86 är det en flexibel plattform som tillsammans med ett antal stora partners har en utmärkt grund att stå på. Bland annat ger Texas Instruments (TI), AMD och Freescale plattformen sitt stöd och Microsoft har sett till att optimera all kod för att göra den så snabb och säkert som det bara går. Kritiska system kräver trots allt en hel del.