Summera innehåll på sidor med Copilot i Microsoft Edge (Android)

Microsoft Edge Copilot

Webbläsaren Microsoft Edge har fått en ny AI-funktion till Android-appen. Funktionen summerar innehållet på sidor med bara ett tryck på skärmen.

AI-funktionen använder nya Copilot för att läsa innehållet på sidorna du besöker. Den kan därefter ge en snabb summering av de viktigaste sakerna i en praktiskt och enkel punktlista.

Du slipper alltså läsa stycke efter stycke från början. Istället får du ett smidigt sätt att bilda dig en uppfattning om innehållet och känns summering bra så kan du läsa mer vid behov.

AI-summering är praktisk (men den är inte felfri)

Tänk på att en AI-summering inte nödvändigtvis ger dig den bästa, viktigaste eller ens korrekt information. Artificiell intelligense är ruskigt bra på många saker, men det betyder inte att den är helt felfri.

Initialt är funktionen bara tillgänglig för användare av den så kallade canary-versionen av Microsoft Edge. Det betyder att du måste installera förhandsversionen som Microsoft skickar ut till testare.

Inom kort väntas Copilot-summeringen nå vanliga användare. Du kan då installera uppdateringen till Edge-appen via Play Store precis som vanligt och hittar Copilot-funktionen via en tydlig knapp längst ner på skärmen.

Copilot finns till Microsoft Edge på desktop

Du kan använda samma funktionalitet om du använder webbläsaren Edge på din Windows-dator. Det är dock inte lika smidigt.

Här behöver du först aktivera Copilot-funktionaliteten och därefter begära en summering. Du kan alltså inte göra summeringen med ett knapptryck som på mobilen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.