WordPad tas bort från Windows

microsoft wordpad rip 2024

Microsoft meddelar att appen WordPad tas bort från alla nya versioner av Windows. Den välanvända ordbehandlaren har funnits i mer än 30 år – nu har den (äntligen) nått slutet.

WordPad tas bort – permanent

Det här är inte någon temporär åtgärd. Microsoft säger att appen tas bort permanent för alla användare.

Med en uppdatering tas appen bort från din dator och den följer inte med nya installationer.

WordPad-appen kommer inte att finnas tillgänglig från Microsofts servrar. Det finns alltså inga möjligheter att återinstallera den i framtiden.

Därför tas WordPad bort

WordPad har varit en kostnadsfri ordbehandlare för Windows-användare i mer än 30 år.

Appen släpptes som en ersättare till den ursprungliga versionen av Microsoft Write. Sedan dess har appen följt med alla Windows-versioner som en trogen vän.

Med det sagt så har WordPad knappast varit det bästa alternativet för textredigering. Visst är det en fungerande, stabil och praktisk app. Men den är inte funktionsrik och det finns flera alternativ som är mycket bättre.

Exempelvis Microsoft Word – appen som Microsoft väldigt gärna hoppas att du ska använda istället. För den kräver en dyr månadsprenumeration.

Vi rekommenderar Microsoft Word för formaterade textdokument som .doc och .rtf, samt Windows Notepad för vanliga textdokument som .txt.

Eller som en Gizmodo-kommentar istället vill att Microsofts uttalande ska översättas till:

Du betalar inte tillräckligt för Microsoft Windows, så här är ett sätt för oss att försöka komma ännu djupare in i dina fickor genom att försöka tvinga dig att köpa Microsoft Office.

Om du klarar dig utan en app i datorn fungerar Word i webbläsaren minst lika bra och den är helt kostnadsfri. Även Google Docs är riktigt bra och kostar lika mycket – alltså noll kronor.

Räkna med lösningar från tredje part

Du kan räkna med att hängivna användare och utvecklare redan har arbetat fram en lösning på installation via tredje part.

Det skulle vara mycket förvånande om ingen kunde extrahera, packa om och distribuera WordPad som installerbar app.

Huruvida Microsoft tänker bygga in spärrar i Windows 11 efter borttagandet återstår att se. Vi kan nästan garantera att även de kringgås förr eller senare.

NotePad kommer att finnas kvar

NotePad är en enkel och mycket omtyckt textredigerare som ser ut att stanna kvar när WordPad försvinner.

Appen uppdateras regelbundet med nya funktioner, nu senast med mörkt läge och stöd för tabbar.

Den som vill ha ett mer funktionellt alternativ kan använda Notepad++. I skrivande stund är den senaste versionen 8.6.1 och den släpptes 5 januari 2024. Appen underhålls regelbundet och har blivit mycket populär de senaste åren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.