Windows 11 23H2 är släppt – det här måste du veta

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsoft har släppt en ny, stor uppdatering till Windows 11. Den nya versionen kallas ”23H2” och den är redo att installeras via Windows Update idag. Nyheterna är dock inte många – om du redan har Moment 4 på datorn.

Summering av innehållet

  1. Microsoft har släppt Windows 11 version 23H2, den senaste ”stora uppdateringen” av operativsystemet.
  2. Version 23H2 har två års aktivt stöd med månatliga uppdateringar, fixar och nya funktioner.
  3. Windows 11 version 21H2 uppdateras inte längre, medan stödet för version 22H2 upphör om ett år, den 4 oktober 2024.
  4. Trots att det är en ”stor uppdatering” har version 23H2 inte mycket nytt att erbjuda om man redan har installerat Moment 4.
  5. Många nyheter om du har en äldre Windows 11-version eller Windows 10 idag. Inklusive en omformad volymmixer, uppdateringar av aktivitetsfältet, ny Filutforskare med RAR-stöd och mycket mer.
  6. Windows 11 version 23H2 kan laddas ner från den officiella webbplatsen och Windows Update.
Windows 11

Det här är Windows 11 23H2

Den nya versionen har en hel mängd nya funktioner och förbättringar. De flesta är inga större nyheter, men det finns några guldklimpar som du garanterat kommer att tycka om.

En av de större nyheterna är att AI-assistenten Copilot är tätare inbäddad i Windows 11 med 23H2. Assistenten hjälper dig att hitta rätt inställningar och att snabbt ändra dem. Du kan använda Copilot för att skapa nya idéer, ställa komplexa frågor och få svar, samt sammanfatta hela sidor på internet om du vill.

Använder du Utforskaren i Windows 11 för att blädda bland bilder så märker du att det blivit lite smidigare med 23H2. Nu kan du samla alla dina fotografier från telefonen, datorn och molnlagringen på samma plats.

Andra nyheter är att Windows 11 har fått stöd för nycklar som komplement till lösenord, du kan använda datorns mikrofon för att skriva med rösten via Inställningar > Hjälpmedel > Voice Access, och det finns nu en AI-hubb i Microsoft Store.

Det finns många fler mindre nyheter och du kan läsa mer om dem i det här supportdokumentet från Microsoft.

Windows 11 23H2 stöds i två år

Nya versionen har stöd i två år hos Microsoft. Det betyder att du får små och stora uppdateringar med buggfixar, säkerhetsfixar och optimeringar fram till oktober 2025.

Om du har 21H2 på datorn idag så bör du omedelbart uppdatera Windows. Anledningen är att den versionen inte längre stöds. Med 22H2 stöds ditt operativsystem fram till oktober 2024.

Microsoft är inte direkt kända för att släppa stabila uppdateringar på löpande band. Det kan vara en god idé att vänta lite med 23H2 och se vad som skrivs på forumen. Helst bör du vänta tills Microsoft har släppt några mindre tilläggsfixar som löser mer akuta problem som introducerats med 23H2-uppdateringen.

Ladda ner Windows 11 23H2 här

Uppdateringen finns att ladda ner till din dator på två olika sätt. För de flesta räcker det att du går via Windows Update och installerar den vägen. Då behålls alla dina filer och inställningar (i normalfallet).

Om du vill utföra en ren installation så finns nedladdningsbara ISO-filer via Microsofts webbsajt.

Du kan ladda ner en ISO-fil och packa upp filerna på ett USB-minne med hjälp av verktyget Media Creation Tool. Det säkerställer att minnet är så kallat bootbart och installationen startar när datorn bootar om.

De nerladdningsbara filerna hittar du hos Microsoft här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.