Xbox slutar fungera med vissa tillbehör – måste vara auktoriserade

Xbox Series X
Foto: Dmitry Novikov, Unsplash

Microsoft blockerar vissa tillbehör från att fungera på Xbox-konsoler. Tillverkare som inte auktoriserar sina tillbehör för Xbox-konsolerna kommer att bli helt utelåsta, och deras tillbehör slutar att fungera – vilket i slutändan drabbar användarna. Här är allt du måste veta om nya blockaden.

Summering

  • Microsoft har börjat blockera användningen av oauktoriserade tredjepartstillbehör, såsom vissa kontroller, på Xbox-konsoler.
  • Xbox-konsoler har visat ett felmeddelande (0x82d60002) när vissa tredjepartskontroller kopplas in.
  • Berörda enheter blockeras permanent efter två veckors användning.
  • Microsofts stöddokument bekräftar att problemet påverkar handkontroller, headset, rattar och joysticks.
  • Blockerar tredjeparts fusk-enheter som XIM, Cronus Zen och ReaSnow S1 från att fungera på Xbox-konsoler.
  • Brook Gaming, som tillverkar adaptrar för olika spelkontroller, bekräftade att vissa av deras produkter påverkas.

Microsoft kräver certifiering av tillbehören

Om du har ett tillbehör från en udda tillverkare så kommer du eventuellt att stöta på patrull när du försöker använda handkontrollen med din Xbox.

Microsoft har börjat blockera tillbehör från tillverkare som inte är en del av partnerprogrammet ”Designed for Xbox”. Det gäller flera olika typer av enheter som handkontroller, joysticks, rattar och headset.

Enheter som inte är godkända visar ett felmeddelande på skärmen (0x82d60002) varje gång tillbehöret ansluts. Det påpekas också att oauktoriserade enheter kan påverka spelupplevelsen negativt.

När du har använt tillbehöret i två veckor efter att det anslöts första gången så blockeras det permanent från användning.

Det enda du kan göra i det läget är att returnera produkten om det är möjligt eller kontakta tillverkaren för en återbetalning.

razer wolverine v2 xbox series 2020 3
Stora tillverkare som Razer påverkas inte i samma utsträckning som mindre. Foto: Razer

Stoppar fusk-enheter från XIM, Cronus och ReaSnow

En stor fördel för normalgamern är att blockaden stoppar fusk-prylar som gör att tangentbord och mus kan användas med Xbox-spel.

Det finns flera enheter som gör att Xbox-konsolerna registrerar tillbehören som en handkontroll, och det gör att den som fuskar får en stor fördel i precision och hastighet; speciellt i snabba spel som Overwatch 2 och Valorant.

Risken att du stöter på spelare som är misstänksamt snabba och som siktar betydligt mer precist än de borde med en kontroll kommer troligtvis att minska markant.

Påverkar legitima och användbara tillbehör

Ett problem med Microsofts drag är att en del legitima tillverkare påverkas och i värsta fall blir helt exkluderade från marknaden.

Brook Gaming är ett företag som är kraftigt påverkat. De tillverkar bland annat adaptrar och i ett meddelande säger tillverkaren att produkter som Wingman XB 2-konverterare och XB Fighting Board är påverkade.

Andra prylar som ratt-adaptrar och UFB fightning-boards är inte lika utsatta, men de kan vara delvis påverkade och Brook Gaming arbetar för att hitta en lösning.

Street Fighter
Professionella Street Fighter-spelare påverkas av Microsofts beslut. Foto: ryanquintal, Unsplash

En annan kategori som kan påverkas stort är den professionella fightingscenen med gamers som spelar Mortal Kombat, Street Fighter och Tekken. De använder nästan uteslutande retrokontroller och frågan är om Microsoft har tagit i för stort här.

Maximilian Dood är en av de största fightingspelkanalerna på YouTube just nu och han säger i ett uttalande att ”Brook Gaming-konverterarna är inte fusk-enheter. De är en stor fördel för fightspelsgemenskapen”. Han menar också att Microsoft borde ompröva sitt beslut för att hitta en bättre lösning.

Via The Verge

FAQ

Vad betyder felmeddelande / error 0x82d60002 på Xbox?

Felmeddelandet visas när du ansluter ett tillbehör som inte är godkänt och auktoriserat av Microsoft.

Vad betyder felmeddelande / error 0x82d60003 på Xbox?

Felmeddelandet visas när du ansluter ett tillbehör som inte är godkänt och auktoriserat av Microsoft, samt är helt blockerat från användning på din spelkonsol.

Varför fungerar inte min kontroll med Xbox?

Microsoft blockerar oauktoriserade tillbehör från att fungera på Xbox-konsolerna. Om du ser felmeddelandet 0x82d60002 eller 0x82d60003 på skärmen / TV:n så är tillbehöret inte godkänt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.