Apple har släppt Macbook Pro med M3

Macbook Pro M3 2023
Foto: Apple

Det har varit efterlängtat, men Apple har äntligen släppt de nya uppdateringarna för Macbook Pro. Med den kraftigt förbättrade M3-processorn lovar Apple upp till 11 gånger prestandan som den snabbaste Intel-processorn klarar.

Apples M-serie med processorer har redan beskrivits som en verkligt anmärkningsvärd teknisk utveckling som ger förbättrade säkerhetsåtgärder samtidigt som den ökar hastigheten och effektiviteten i alla applikationer. Nu tar tredje generationens kretsar ett stort steg framåt och först ut med är Macbook Pro.

Summering av Macbook Pro med M3

  • Apple introducerar de nya systemkretsarna M3, M3 Pro och M3 Max.
  • Uppdaterade varianter av Macbook Pro i 14- och 16-tumsformat presenteras, med de nya kretsarna som huvudnyhet.
  • Apple jämför prestandan med Intel och påpekar att det är dags att byta till en dator med Apple-hårdvara.
  • Macbook Pro 14 kommer nu i en instegsmodell med den vanliga 8-kärniga M3.
  • Priserna för de nya modellerna varierar beroende på konfiguration, med startpris från 23 995 kronor för Macbook Pro 14 med M3.
  • Den större 16-tummaren kommer endast med M3 Pro och M3 Max, med upp till 12 eller 16 kärnor på processorsidan.
  • Båda modellerna har bland annat HDMI, minneskortsläsare, Thunderbolt 4, Magsafe för laddning, och en skärm som Apple kallar ”Liquid Retina XDR”.
  • Apple introducerar också en ny färgvariant, ”rymdsvart”, för Macbook Pro.
  • Förbokningar är möjliga nu, med leverans som startar den 7 november för de flesta modeller.

Läs mer om de nya Macbook Pro-modellerna från Apple och se aktuella priser här.

Macbook Pro M3 2023
Foto: Apple

Här är nya Macbook Pro med M3

Idag presenterade Apple nya MacBook Pro-modeller med helt nya M3-chippet – M3, M3 Pro, och M3 Max. M3-chippen har den senaste grafikarkitekturen och snabbare processor som ger MacBook Pro ännu bättre prestanda och nya funktioner.

MacBook Pro 14 tum med M3 är instegsmodellen som passar för vardagsanvändning, oavsett om du bara använder appar eller spelar lite då och då. Modellen är det enklaste och billigaste valet för studenter, företagare och användare som vill jobba kreativt.

MacBook Pro 14 tum och 16 tum med M3 Pro är en uppgradering från M3-modellen med ännu bättre prestanda, stöd för mer minne och klarar av de krävande arbetsflöden som exempelvis programmerare, designers och forskare behöver. Ett stort steg upp både i prestanda, funktionalitet och pris (framför allt i pris).

MacBook Pro 14 tum och 16 tum med M3 Max tar M3-serien till en ny nivå med enastående prestanda och funktioner som teoretiskt borde klara allt som du kastar på datorn (kasta inget fysiskt på datorn!).

MacBook Pro med M3 Max har fantastisk grafik, kraftfull processor, och stöd för upp till 128 GB minne, vilket gör att du kan hantera extrema arbetsflöden och multitasking i proffsappar som exempelvis maskininlärning, 3D-design, och filmredigering. Modeller med M3 Pro och M3 Max finns nu också i en elegant rymdsvart aluminiumfinish.

Alla MacBook Pro-modeller har en kristallklar Liquid Retina XDR-skärm med 20 % högre ljusstyrka, inbyggd 1080p-kamera, ljudsystem med sex högtalare och många anslutningsmöjligheter.

Modellerna har upp till 22 timmars batteritid och oavsett. Prestandan är identisk oavsett om du kör med sladdansluten strömkälla eller från batteriet.

Du kan beställa den MacBook Pro nu och den blir tillgänglig den 7 november.

MacBook Pro är verkligen en av sitt slag. Tack vare de otroligt energisnåla Apple-chippen, upp till 22 timmars batteritid, den fantastiska Liquid Retina XDR-skärmen och avancerade anslutningsmöjligheter kan MacBook Pro-användare göra fantastiska saker

John Ternus, Senior Vice President of Hardware Engineering på Apple.

Nu höjer vi ribban med de nya M3-chippen. Vi ser fram emot att nå fler användare än någonsin tidigare med de nya MacBook Pro-modellerna och toppmoderna funktioner. För användare som uppgraderar från Intel-baserade MacBook Pro-modeller kommer detta att vara en revolutionerande upplevelse.

John Ternus, Senior Vice President of Hardware Engineering på Apple.
Apple M3 2023
Foto: Apple

Så bra är nya Apple M3

Apple påstår att M3-chippet är lika innovativt som tidigare modeller i M-serien. M3, M3 Pro och M3 Max är de första chippen för persondatorer som använder 3-nanometersteknik i branschen.

Bland nyheterna hittar vi en snabbare och mer strömsnål grafikprocessor som är det största framsteget någonsin för Apple-chippens grafikarkitektur (enligt Apple). Med hjälp av Dynamic Caching-tekniken använder grafikprocessorn hårdvarans lokala minne på ett optimalt sätt för varje uppgift. Det förbättrar markant prestandan i de mest krävande professionella apparna och spelen.

Med den nya grafikprocessorn tillkommer också nya renderingsfunktioner för Apple-chippen, som till exempel hårdvaruaccelererad ”mesh shading” för att bearbeta mer komplex geometri i visuellt avancerade scener. För första gången är hårdvaruaccelererad strålspårning tillgänglig för Mac, vilket möjliggör mer verklighetstrogna skuggor och reflektioner för att skapa mer realistiska miljöer.

Din dator är snabbare när den visar grafik så att du 1) får en behagligare upplevelse och 2) grafiken blir snyggare på skärmen. Väldigt enkelt egentligen, även om det sker extremt avancerade saker under huven och i bakgrunden.

Så mycket kostar nya Macbook Pro med M3

Alla nyheter i förbättrade Macbook Pro med M3 kommer så klart inte utan en kostnad. Du får räkna med att öppna plånboken en hel del om du vill ha de här datorerna, speciellt om du kollar på de lite dyrare med M3 Pro eller M3 Max.

Billigaste Macbook Pro med M3

Den billigaste modellen är instegsdatorn med 14-tumsskärm, 8 GB minne och 512 GB lagring. Den kostar dig 23 995 kronor. Vill du ha dubbla mängden lagring på 1 TB så får du skruva upp priset till 26 495 kronor.

Vårt tips: Skippa det extra lagringsutrymmet om du inte absolut behöver det. Välj instället 16 GB RAM-minne så har du en dator som är bättre framtidssäkrad.

Premium-valet med Apple M3

Om du vill hålla dig till 14 tum men vill ha det där lilla extra så väljer du den tredje varianten i Apples uppställning. Den kostar 30 000 kronor, men då får du en M3 Pro-krets med fler kärnor i både processorn och grafikdelen. Dessutom 18 GB RAM-minne. Ett toppval för dig som behöver mer än vad instegsmodellen klarar, utan att gå upp till fantasipriserna som 16-tumsmodellerna kostar.

Du kan få 14-tummaren med 12/18 kärnor i M3 Pro-kretsen också om du vill, samt 1 TB lagring. Men då får du lägga på 5 000 kronor extra. Och guds nåd om du väljer M3 Max-varianten med 36 GB RAM och 14/30 kärnor – då dra priset iväg till 44 995 kronor, vilket du kan få en bra bil för idag.

Professionella valet med Apple M3

Den som vill ha allt som Apple erbjuder i nya Macbook Pro och dessutom önskar ha det i en större 16-tumsskärm ska kolla på Macbook Pro 16. Den här modellen är ”over the top” på alla nivåer med en instegsvariant med M3 Pro och 18 GB RAM för 37 000 kronor.

Du kan skruva upp alla delar på insidan om du vill och få ännu mer. Som dubbla mängden minne på 36 GB (för 41 995 kronor), eller varför inte fler kärnor i processorn och dubbla lagringsutrymmet för 50 000 kronor?

Topptoppmodellen har 16-kärnig processor, 40-kärnig grafikkrets, 48 GB RAM och 1 TB lagring – och den kostar 55 745 kronor.

Se de senaste priserna och alla uppgraderingsval hos Apple här.

FAQ

Hur mycket kostar Macbook Pro 14 med M3?

De nya modellerna med Apple M3 kostar från cirka 23 995 kronor. Då får du en M3-processor, 8 GB RAM och 512 GB lagring.

Hur mycket kostar Macbook Pro 16 med M3?

Den större 16-tumsmodellen av Macbook Pro med M3 kostar från cirka 36 995 kronor. Då får du en M3 Pro-processor, 18 GB RAM och 512 GB lagring.

Vilka färger har nya Macbook Pro med M3?

Silver och rymdsvart.

När släpps Macbook Pro med M3?

Den 7 november 2023.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.