Rättstavning i Microsoft Anteckningar

microsoft windows 11 2

Snart kan du rättstava dina texter direkt i appen Anteckningar på Windows 11. Funktionen har lagts till i en beta-version av standardappen för operativsystemet och testas av intresserade inför den stundande lanseringen.

Rättstavning är en grundläggande funktion i många appar, men trots att Anteckningar är en av grundpelarna i Windows sedan många år tillbaka så har det aldrig funnits i den. Och när släpper sker så är det en minimal funktionalitet du har att hämta. Minst sagt.

Rättstavningen sker automatiskt – om du vill

Precis som i många andra appar ser rättstavningen helt automatiskt. Dina ord matchas mot en ordlista och upptäcks avvikelser understryks orden i rött. Du får även förslag på hur eventuella problem kan lösas. Inga konstigheter helt enkelt.

rattstavning windows anteckningar microsoft 2024

Om du är lite vågad finns en automatisk korrigering av felaktiga ord. Då justerar operativsystemet eventuella knepigheter helt själv. Vill du lägga till egna ord i ordlistan gör du det genom att högerklicka på ett ord och väljer alternativet i menyn. Och givetvis kan du helt ignorera felstavningskontrollen om du vill det.

För att använda rättstavning i Anteckningar krävs att ditt språk stöds (svenska finns med över kompatibla språk), samt att du använder rätt filtyp. Med rätt filtyp menas txt- och md-formaten framför allt. Om du öppnar loggfiler och filer med programkod eller liknande är rättstavningen avstängd eftersom den fungerar dåligt med innehållet där.

Just nu finns Anteckningar med rättstavning att ladda ner från kanalerna Windows Insiders Canary och Dev. Alla andra får snällt vänta några veckor till.

ChatGPT
Foto: Levart_Photography

Det bättre alternativet

Rättstavningsfunktioner som använder statiska ordlistor är utdaterade och fungerar riktigt dåligt jämfört med nya generationens, AI-rättstavningar.

Med tjänster som ChatGPT, Bard och liknande får du inte bara rättstavning, utan en komplett översyn av din text med hjälp kring grammatik och dylikt.

Det är helt kostnadsfritt och det enda du betalar med är lite extra tid som det tar att be AI:n kontrollera din text.

Den som använder Anteckningar har kanske inte stort behov av AI-rättstavning, men du bör känna till att det finns tjänster som är mycket, mycket effektivare än vad Microsoft grundläggade rättstavning erbjuder.

Via Microsoft

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.