QR-koder i Windows 11 med nytt verktyg

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Windows 11 kan snart skapa QR-koder direkt i operativsystemet. Ett nytt gratisverktyg släpps för Windows som gör att du snabbt och enkelt gör dina egna QR-koder som länkar varhelst du vill att de pekar.

Verktyget förenklar delningen av både filer och länkar. Inte minst om du har en iPhone eller vill dela något med en person som har en mobiltelefon från Apple. Det gäller både vanliga länkar och filer sparade i molnet, exempelvis på OneDrive.

För att använda QR-verktyget måste du just nu ha Windows 11 build 22635.3420 eller senare på datorn. Det betyder att du behöver både vara en Windows Insider och ha den senaste beta-versionen av operativsystemet. Om du inte har det kan du enkelt vänta tills verktyget släpps för alla (helt gratis så klart).

Windows 11 QR-kod

Fördelarna med QR-koder är många. De kan användas i princip överallt och fungerar med kamera-appen i både Android och iOS (om du har en nyare version) utan att extra appar behövs. Bara peka med kameran mot QR-koden, tryck på länken som visas på skärmen och voilá, du har använt en QR-kod.

Ett populärt användningsområde i Sverige är Swish. Betalmetoden är mycket populär i små butiker och på loppmarknader. Och inte minst då säljarna enkelt skapar sin egen, personliga QR-kod för betalningar, skriver ut den på ett papper och hänger upp den vid sitt loppmarknadsbord.

Viktigt att tänka på om QR-koder är att de visserligen kan användas till mycket gott, men det finns en mörkare baksida också. Scammers och cyberkriminella använder koderna för att lura intet ont anande mobilanvändare att besöka webbsajter som är skadliga. Du kan läsa mer om riskerna (och skapa egna QR-koder direkt) på den här sidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.