Steam Deck – handhållen spelkonsol från Valve

Direkt konkurrent till Nintendo Switch – eller?

valve steam deck 2021 1

Här är en ny pryl som du inte visste att du behöver i ditt liv – en handhållen spelkonsol från Valve. Steam Deck är i princip en bärbar dator med minimalt antal knappar och en liten 7-tumsskärm.

  • 7-tumsskärm i HD-upplösning
  • AMD-processor och RDNA 2
  • Kostar från 4 300 kronor
valve steam deck 2021

Likheter mellan Steam Deck och Switch

Steam Deck kan i det närmaste jämföras med Nintendo Switch.

De har samma syfte – att vara handhållna spelkonsoler – och har båda skärmstorlek på 7 tum. Dessutom är upplösningen nära med 1 280 x 800 pixlar för Steam Deck och 1 280 x 700 pixlar för Nintendo Switch.

Och där stannar också likheterna mellan de båda produkterna. Där Nintendo Switch är inlåst till att bara köra speltitlar som godkänts och optimerats för Switch-konsolen så har Steam Deck ett mycket större Steam-bibliotek med titlar att välja på.

Steam Deck har dessutom betydligt kraftfullare hårdvara under pekskärmen som gör att många spel kan köras i 60fps (Switch begränsas till bara 30fps i många spel).

Läs mer: Nya Switch får OLED-skärm & högre pris

AMD-processor och upp till 512GB lagring

Basen i prestandan ligger i AMD-processorn som ackompanjeras av åtta RDNA 2-beräkningsenheter och 16GB internminne. Tillräckligt kraftfull för att driva de flesta spelen med hög bildvisningsfrekvens på den lågupplösta skärmen.

Till det finns även valet mellan 64GB eMMC-lagring, 256GB NVMe SSD och 512GB NVMe SSD. De två sistnämnda är båda PCIe Gen 3×4, men det största alternativet har en högre läs- och skrivhastighet av de båda).

Skärmen, som ovan nämnt är på 7 tum med upplösningen 1 280 x 800 pixlar (16:10), har en ljusstyrka på 400 nits och klarar upp till 60Hz.

Läs mer: Hur lång batteritid har Nintendo Switch (OLED)?

valve steam deck 2021 2
Steam Deck har ett tillhörande fodral som medföljer i köpet.

Batteritid mellan 2 och 8 timmar

För trådlös anslutning finns Bluetooth 5.0 och WiFi 802.11ac. Batteriet är på 40 wattimmar med en nämnvärt sämre batteritid än Nintendo Switch.

  • Steam Deck: Mellan 2 och 8 timmar
  • Nintendo Switch: Mellan 4 till 9 timmar

Precis som Nintendo Switch så finns en speciell docka som gör att du kan koppla handspelkonsolen till en större skärm. Du kan därefter använda en handkontroll eller mus och tangentbord. Skillnaden mot Switch? Dockan måste köpas till separat när du väljer Steam Deck; väljer du Switch ingår dockan i köpet.

Kontrollerna på Steam Deck består av följande:

  • Styrplatta
  • Styrkors (D-pad)
  • 2 x tumsticks
  • ABXY-knappar
  • Options-knapp
  • Snabbåtkomstknapp
  • Bakre knappar på höger sida (x2)
  • Bakre knappar på vänster sida (x2)

Samtliga knappar och analoga spakar är fast monterade på handkontrollen.

Läs mer: Nintendo vägrar säga om Switch (OLED) fixar Joy-Cons som drar åt sidorna

Går kontrollerna sönder måste hela enheten repareras

Det betyder att om det uppstår problem med kontrollerna, exempelvis med drifting som Nintendo Joy-Cons ofta har, så måste hela maskinen lämnas in på reparation. Med Joy-Cons går det åtminstone att köpa en ny handkontroll om det behövs.

Operativsystemet är SteamOS 3.0, men eftersom maskinen hårdvarumässigt är som vilken annan dator som helst så bör Windows kunna installeras utan större problem. För att kunna köra spel överhuvudtaget med SteamOS 3.0 så krävs ett kostnadsfritt Steam-konto.

Och så har vi prislappen. Steam Deck är knappast en billig spelkonsol och det är något som Gabe Newell är väl medveten om.

Cirkapriserna som anges är följande:

  • 64GB: 419 euro (cirka 4 300 kronor)
  • 256GB: 542 euro (cirka 5 550 kronor)
  • 512GB: 679 euro (cirka 6 900 kronor)

Den enda skillnaden mellan de tre varianterna är 1) storleken på lagringsutrymmet och 2) hastigheten på lagringen. Steam Deck beställer du direkt från Valve via deras officiella webbutik.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.