Steam Deck försöker visa i 30fps istället för 60fps

Om du är van vid hög upplösning och supersnabb fps så blir du besviken

valve steam deck 2021 1

Handspelkonsolen Steam Deck arbetar för att nå 30fps och INTE 60fps som tidigare rapporterat. Det rapporterar en utvecklare som även säger att spelen sannolikt kommer att skala ner till 800p utan problem.

  • Optimeringar för spel till Xbox / Playstation kan överföras till Steam Deck
  • Nyare hårdvara från AMD för riktigt bra prestanda
  • Förhoppning att spel kan skala ner till 800p på ett bra sätt

Läs mer: Steam Deck är inte kompatibel med alla spel från start

Målfrekvensen är bara 30fps med 800p

Steam Deck är en kraftfull spelkonsol med en nyare generationens AMD-processor och en snabb grafikkrets baserad på RDNA 2-arkitekturen.

Tillsammans med en lågupplöst HD-skärm som maximalt klarar 1 280 x 800 pixlar så kan man tycka att Steam Deck borde klara 60fps i många spel.

Tyvärr är så inte fallet. Enligt spelutvecklaren Pierre-Loup Griffais så försöker Steam Deck nå en målfrekvens på 30fps med upplösningen 800p.

Pierre-Loup säger också att han tror innehållet på Steam kommer att skala ner på ett riktigt bra sätt.

Läs mer: Steam Deck har bytbar lagring – uppgradera med större SSD

valve steam deck 2021
Nyare spel bör klara sig bra med hårdvaran i Steam Deck. Bör.

Steam Deck användare nya generationens hårdvara för bra prestanda

En sak som Pierre-Loup är fundersam över är hur utvecklare kommer att hantera situationer när spelare vill favorisera grafiken över bildvisningsfrekvensen.

“Vi kanske hamnar i ett läge där vi måste kompromissa, men vi har inte hamnat där än”, säger Pierre-Loup till webbsajten IGN.

AMD har tidigare sagt att de har stora förhoppningar om tekniken som används i Steam Deck. Under huven sitter inte bara en nyare processor och grafikkrets, utan även mycket RAM-minne av senaste LPDDR5 som bidrar till bra prestanda.

Därtill använder Steam Deck optimeringar för RDNA 2-arkitekturen som även används i senaste Xbox Series X och Playstation 5.

Läs mer: Steam Deck: Valve vill minska problem med kontroller som drar åt sidorna

Arkitekturen i Steam Deck öppnar för fler och bättre optimeringar

Hårdvarjuingenjören Yazan Aldehayyat på Valve säger att eftersom Steam Deck inte är den enda spelkonsolen med RDNA 2-arkitekturen så kan alla fördelar som utvecklarna lärt sig till Xbox och Playstation överföras på Valves spelkonsol.

Vi vet ännu inte hur bra prestandan i Steam Deck är i praktiken. I skrivande stund har spelkonsolen inte släppts och det återstår att se vad oberoende tester visar.

Artikeln uppdateras när vi har mer information om hur bra (eller dåligt) moderna spel faktiskt körs på Steam Deck.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.