Varningen: Falska Windows 11-installerare sprider skadlig kod

Ladda bara ner Windows 11 från Microsoft!

Windows 11

Det här bör knappast komma som en nyhet för många, men falska installerare av Windows 11 sprider skadlig kod. Det är otroligt viktigt att du bara laddar ner operativsystemet direkt från Microsoft.


  • Ladda endast ner Windows 11 direkt från Microsoft
  • Sprider malware som kan infektera din dator med trojaner
  • Enkelt att prova Windows 11 helt legitimt (och gratis!)

Läs mer: Så kollar du om datorn kan använda Windows 11

Lockar med gratis aktivering av Windows 11

Så fort Microsoft presenterar ett nytt operativsystem så börjar cyberkriminella arbetet med att hitta nya sätt att sprida sin skadliga kod på internet.

Ett sätt är att erbjuda falska installerare som påstås inkludera en så kallad aktiverare för att låsa upp Windows kostnadsfritt. Och det är precis vad som händer just nu med Windows 11.

Trots att operativsystemet både är gratis för de flesta och dessutom inte har släppts än så sprids falska Windows 11-installerare på olika, skumma webbsajter och torrents.


Bara att ladda ner från fel sajt riskerar att ge din dator skadlig kod. Ännu värre är det för den som försöker installera Windows 11 eftersom det omedelbart kan sprida den skadliga koden.

Läs mer: Windows 11 Home kräver att du har ett Microsoft-konto

windows 11 falsk installerare malware skadlig kod 2021
Så här kan en falsk installerare för Windows 11 se ut

Säkerhetsföretag varnar för skadlig kod i falska Windows 11-filer

Säkerhetsföretaget Kaspersky har identifierat flera falska installerare för Windows 11. 

Den mest spridda just nu ser ut att heta ”86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe”. Den har filstorleken 1,75GB och är en mycket tidig förhandsversion som läckte redan innan Microsoft officiellt presenterade Windows 11.

Filen “activator.exe” gör nästan inget alls, och aktiverar absolut inte operativsystemet hos Micrsoft. Allt den gör är att lägga till en värdelös dll-fil enligt Kaspersky.

Om du försöker installera Windows 11 med den skadliga nedladdningen så kommer installationsprogrammet att infektera din dator med så kallad spyware och adware. I vissa fall, beroende på vilken falsk installerare du använder, så kan det även installeras trojaner som exempelvis försöker stjäla filer eller inloggningsuppgifter.

Läs mer: Nedgradera från Windows 11 till Windows 10

Enkelt att prova Windows 11 själv – på ett säkert sätt

Om du vill prova Windows 11 redan idag (gör det bara inte på din vanliga dator), innan operativsystemet är redo att släppas, så gör du det enkelt via Microsofts egna webbsajt.

Genom att logga in på ditt Microsoft-konto och ansluta dig till det kostnadsfria Windows Insider-programmet så får du chansen att prova nya Windows hur mycket du vill.

Det är säkrare, enklare och betydligt smidigare än att ladda ner potentiellt skadlig och overifierad mjukvara från en skum webbsajt som inte är Microsofts egna.

Du kan läsa mer om Windows Insider och delta i programmet här. Vill du inte klicka på länken? Gå till Google och sök på Windows Insider. Det översta sökresultatet med insider.windows.com är vad du ska kolla efter.